Tüm dünyayı büyük ölçüde etkileyen Covid-19 salgını, virüsün yayılma hızı sebebiyle pandemi sürecini beraberinde getirmiştir. Pandeminin ilanı ile virüsün yayılma hızını en aza indirebilmek için ülkeler çeşitli tedbirler almıştır. Pandemide alınan önlemler pek çok sektörü olumsuz etkilemiş olup, en çok zarar görenlerden biri de yiyecek-içecek sektörü olmuştur. Bu nedenle işletmelerin kriz döneminde ne gibi önlemler alacakları ve krizi nasıl çözecekleri oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. İşletmelerin ve çalışanların pandemi sürecinden en az hasarla çıkmaları, alınan önlemlerin sektörde tutunabilmeleri için yeterli olup olmadığı ve pandemi sonrası sektörün durumu çalışmanın konusunu belirlemiştir. Çalışma, Antalya ilinde faaliyet gösteren yiyecek-içecek işletmelerindeki yöneticiler ve mutfak personelleri ile görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda pandemi sürecinin sektör açısından zor bir süreç olduğu, pandeminin bir getirisi olan “Yeni Normal” kavramına uyum sağlamakta zorlandıkları, ekonomik sıkıntılar sebebiyle işletmelerin neredeyse kapatılma boyutuna geldiği ve sektörün geleceği hakkında katılımcıların karamsar oldukları anlaşılmıştır. Pandemi sürecinde ve sonrasında sektörü ayakta tutabilmek adına alınabilecek bazı önlemlere çalışma içerisinde yer verilmiştir.
The COVID-19 pandemic, which greatly affected the entire world, brought about the
pandemic due to the rapid spread of the virus. Countries have taken various measures to
minimize the spread of the virus through the announcement of the pandemic. The
measures taken during the pandemic have negatively affected many industries, with the
food and beverage industry being one of the hardest hit. Thus, the measures to be taken
by businesses during crises and how to solve the crisis have become a critical issue. The
issue of whether businesses and employees should endure the pandemic with minimal
damage, whether the measures taken are enough to secure a foothold in the industry and
the condition of the industry post-pandemic has been determined. The study was carried
out using the interview technique with kitchen staff and managers in food and beverage
businesses operating in Antalya province. According to the views of the participants, the
pandemic has been a challenging process for the industry. They were finding it hard to
adapt to the "New Normal" concept, which is an outcome of the pandemic, while the
companies nearly shut down due to economic difficulties and the participants were
pessimistic about the future of the industry. Some measures that can be taken to maintain
the industry during and after the pandemic have been included in the study
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | March 27, 2023 |
Publication Date | March 31, 2023 |
Submission Date | October 31, 2022 |
Acceptance Date | March 10, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.