The most important issues in the life is mostly about eat and drink. The main purpose of preparing and presenting menu in terms of food and beverage companies; selection of raw materials from the purchasing stage to presentation stage and, to respond to different customer needs and expectations. Besides the presence of different consumer desires and needs, the presence of independent and disparate consumer life conditions are can’t be ignored. People with disabilities who having a harder and challenging living conditions compared to healthy individuals have problems to obtain the information and, access the resources in their daily lives. Braille alphabet resources diversity and numbers are less and, accessing to them are difficult. Hence people with disabilities, to sustain their lives on an equal basis with other members of the community; the menu of the Oda Restaurant that operates in Eskişehir, reorganized by Braille with the help of Six Dots Foundation and, the application was performed. The perception of the menu that prepared for the visually impaired people is positive, and visually impaired people represented that they would like to receive equal quality service as well as normal people
Bireylerin yaşamlarında gereksinim duydukları en önemli konuların başında yeme–içme faaliyetleri gelmektedir. Günlük yaşam içerisinde bireylerin evlerinin dışında ortaya çıkan yeme–içme ihtiyacını karşılayan yiyecek içecek işletmeleri açısından menü hazırlayıp sunmanın temel amacı; satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar geçen süre zarfında hammadde seçimi ve farklı tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilmektir. Birbirinden farklı tüketici istek ve ihtiyaçlarının bulunmasının yanında, birbirinden bağımsız tüketiciler ve birbirinden farklı yaşam koşullarının varlığı da göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Sağlıklı bireylere göre daha sert ve zorlu yaşam şartlarına sahip olan, doğuştan veya sonradan bazı yetilerini kaybetmiş engelli bireyler günlük yaşamlarında bilgiye erişim ve kaynak elde edebilme problemleri yaşamaktadırlar. Braille alfabesiyle hazırlanan kaynakların, sayıları ve çeşitliliği az olup erişilebilmesi de zordur. Buradan hareketle engelli bireylerin, toplumun diğer üyeleriyle eşit bir şekilde yaşam sürdürebilmeleri için; Eskişehir’de faaliyet gösteren Oda Restoran’ın menüsü, Altı Nokta Körler Vakfı yardımıyla Braille alfabesi ile yeniden düzenlenmiş ve çalışmanın uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda görme engelli bireyler için hazırlanan ve pilot uygulaması gerçekleştirilen menünün, engelli bireyler tarafından algılanması; olumlu yönde olup, her bireyin aldığı hizmetten eşit şekilde faydalanma hakkı olduğunu ve her müşteri gibi kaliteli hizmet almak istediklerini ifade etmişlerdir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Issue: 2 |