Nişasta bitkisel dokulardaki önemli bir
polisakkarit olup depo karbonhidratıdır. Başta gıda sektörü olmak üzere, ilaç,
kozmetik ve tekstil gibi sektörlerde de kullanılmaktadır. Özellikle, gıda
sektöründe farklı bitkisel kaynaklardan elde edilen nişastalar ürün
viskozitesini, tekstürünü ve raf ömrünü geliştirmek için kullanılmaktadır.
Çoğunlukla buğday, mısır, pirinç ve patates nişastası kullanımı yaygın iken,
her birinin üründe kullanım şartları ve sağladığı etkiler değişebilmektedir.
Dolayısı ile gıda üreticileri ürünlerinin özelliklerine göre nişastaları
modifiye ederek ya da farklı nişastaları kullanarak en iyi etkiyi elde etmeye
çalışmaktadırlar. Bunlardan bir tanesi de bezelye nişastasıdır. Bezelye
nişastası yüksek amilozlu nişasta grubuna girer. Sindirimi zor olan
nişastalardan biri olduğu için diyet gıda üretimi için bir alternatiftir. Ancak
uygulamalara bakıldığında bezelye nişastası ile ilgili çalışmaların oldukça
sınırlı olduğu gözlenmiş ve bu derlemede bu nişastanın genel özellikleri ve
gıda sektöründe kullanım olanakları hakkında bilgi verilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Derleme Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 7, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 1 |