Tuzlama işlemi, etin raf ömrünü uzatma ve teknolojik
kalitesini geliştirme amacıyla uygulanmaktadır. Geleneksel yöntemlerden biri
olan yaş tuzlamada, et salamura içerisinde belli bir süre bekletilmekte ve
tuzun ete nüfuz etmesi sağlanmaktadır.
Ancak, bu yöntemle tuzun ete nüfuzu oldukça yavaş olmaktadır. Son
yıllarda salamura çözeltisi ile et arasındaki kütle aktarım hızını arttırmak
için vakumlu emdirim yöntemi kullanılmaktadır. Vakumlu emdirim yönteminde,
kısmi bir vakum basıncı uygulanarak kapiler sistemdeki doğal sıvılar ve gazlar
uzaklaşmakta ve oluşan boşluklara arzu edilen çözelti nüfuz etmektedir. Kurutma
ve dondurma gibi işlemlerden önce ön işlem olarak uygulanabilme, işleme
süresini kısaltma, son ürünün kalitesini geliştirme ve üretim maliyetini azaltma
bu yöntemin sağladığı başlıca avantajlardır. Bu makalede; etin tuzlanmasında
vakumlu emdirim yönteminin kullanılmasıyla ilgili çalışmalar derlenmiştir.
Other ID | GD17086 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |