In this study, kefir was used
instead of yoghurt in the production of tarhana cips. Some chemical and
textural properties, antioxidant capacities and total phenolic content of the
final product were compared. No significant change in the amounts of pH, ash,
moisture, fat and protein was observed with the use of kefir instead of yoghurt
(P> 0.05). However, a significant decrease
in total acidity (11.23% for yoghurt and 7.63% for kefir) was obtained (P< 0.05). Fracturability (1.04 mm for
yoghurt, 1.06 mm for kefir) values were similar (P>
0.05); however,
there were significant decreases in brittleness (105.98 g for yoghurt, 82.01 g
for kefir) and hardness (yoghurt 506.21±35.880 g for yoghurt, 276.72±15.558 g
for kefir) (P< 0.05). The use of kefir instead of
yoghurt increased significantly the antioxidant capacity of the final product
(0.78±0.031 μmol trolox / g for yoghurt, 0.85±0.048 μmol trolox / g for kefir) (P< 0.05). As a result, a product with a
longer shelf life was obtained due to its antioxidant capacity.
Sunulan bu çalışmada Maraş tarhanası üretiminde yoğurda
alternatif olarak kefir kullanılmış olup son ürünün bazı kimyasal ve tekstürel
özellikleri ile antioksidan kapasiteleri ve toplam fenolik madde içerikleri
karşılaştırılmıştır. Kimyasal analizler sonucunda yoğurda alternatif olarak
kefir kullanımı ile pH, kül, nem, yağ ve protein miktarlarında önemli bir
değişim gözlenmemiştir (P> 0.05). Ancak toplam asitlik miktarında
önemli bir azalma (yoğurtlu %11.23, kefirli %7.63) gözlenmiştir (P< 0.05). Diğer taraftan
tekstürel özelliklerden çıtırlık (yoğurtlu 105.98 g, kefirli 82.01 g) ve
sertlik (yoğurtlu 506.21±35.880 g, kefirli 276.72±15.558 g) değerlerinde önemli
bir azalma gözlenirken (P <0.05), kırılganlık (yoğurtlu 1.04 mm,
kefirli 1.06 mm) değerleri benzerlik göstermiştir (P> 0.05). Ayrıca
yoğurda alternatif olarak kefir kullanımı ile son ürünün antioksidan
kapasitesinde önemli bir artış (yoğurtlu 0.78±0.031 μmol troloks/g, kefirli
0.85±0.048 μmol troloks/g) olduğu belirlenmiştir (P <0.05). Sonuç
olarak antioksidan kapasitesi dolayısıyla raf ömrü daha uzun bir ürün elde
edilmiştir.
Other ID | GD17105 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 7, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |