In the present
study, grape, pomegranate and black carrot juices were concentrated to 65 °Brix
(Bx) from initial concentrations of 15.93, 13.91 and 11.23 °Bx respectively.
The concentration kinetics of the juices were investigated using a rotary
vacuum evaporator at 80°C, a microwave vacuum evaporator at 180 W and 300 W and
osmotic distillation (OD) at room temperature. Experimental data were compared
according to three statistical parameters: the correlation coefficient (R2),
reduced chi-squared (χ2) value, and root mean-square error (RMSE), with values
predicted by 13 models. Midilli model exhibited a better fit for the
concentration kinetics (R2 ≥ 0.9990; χ2 ≤ 0.4588; RMSE ≤
0.5350) than the other models, in general. This model was followed by the
logarithmic, Page and two-term exponential models. The logarithmic model
exhibited slightly better fitting for the thermal concentration method than
Midilli model. The lowest energy consumption (1.334-1.540 kWh) was determined
for the OD technique.
Juice concentration mathematical modeling microwave vacuum evaporation osmotic distillation
Akdeniz University
FBA-2017-2810
This work was partially supported by The Scientific Research Projects Coordination Unit of Akdeniz University (Antalya, Turkey) (Project Number: FBA-2017-2810)
Bu çalışmada
başlangıç °Briks değerleri sırasıyla 15.93, 13.91 ve 11.23 olan üzüm, nar ve
siyah havuç suları 65 °Briks değerine kadar konsantre edilmiştir. Meyve
sularının konsantrasyon kinetik değerleri rotary vakum evoparatörde 80 ˚C’de,
mikrodalga vakum evaporatörde 180 ve 300 W’da, ozmotik distilasyonda ise oda
sıcaklığında çalışılarak belirlenmiştir. Elde edilen deneysel verilerin 13
farklı modele uygunluğu, korelasyon katsayısı (R2), azaltılmış
ki-kare (χ2) değeri ve hata kareler ortalamasının karekökü (RMSE) olmak üzere 3
istatistiksel parametreye göre karşılaştırılmıştır. Konsantrasyon kinetiği
açısından Midilli modeli (R2 ≥ 0.9990; χ2 ≤ 0.4588; RMSE
≤ 0.5350) diğer modellerden genel olarak daha uyumlu bulunmuş olup, bu modeli
logaritmik, Page ve iki terimli eksponansiyel modelleri izlemiştir. Termal
konsantrasyon yöntemi için logaritmik modelin Midilli modeline göre daha uyumlu
olduğu görülmüştür. En düşük enerji tüketimi (1.334-1.540 kWh) ise ozmotik distilasyon
tekniğinde belirlenmiştir.
Meyve suyu konsantrasyonu matematiksel modelleme mikrodalga vakum evoparasyon ozmotik distilasyon
FBA-2017-2810
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | FBA-2017-2810 |
Publication Date | October 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |