This research
is planned to determine the level of knowledge and consumption status of
consumers living in Bornova/Izmir about probiotic and prebiotic foods. 196
volunteers participated in survey were determined by random sampling method.
51.5% females and 48.5% males participated in the survey and the age range
consisted between 22-24 years (31.6%). The results of survey show that 49% of
the consumers know the definition of probiotic and prebiotic terms. It was
detected that 52.3% of the consumers take care of food label, 41% consume
probiotics at least once a week and 54.1% take benefit to consume these foods.
63.9% of the consumers declared that they are consuming these foods for their
benefits on digestive system. The results of this study show that the
importance of probiotic and prebiotic products, which have many positive effects
on health, should be emphasized and the public should be informed correctly on
these foods.
Bu araştırma, İzmir’in Bornova ilçesinde yaşayan
bireylerin probiyotik ve prebiyotik gıdalar hakkındaki bilgi düzeylerini ve tüketim
durumlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Ankete katılan gönüllü 196 kişi
tesadüfi örneklem yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Ankete katılan kişilerin
%51.5’ini kadın, %48.5’ini erkekler oluşturmuş ve yaş aralığı çoğunlukla
(%31.6) 22-24 arasında değişim göstermiştir. Anket sonuçları tüketicilerin
%49’unun probiyotik ve prebiyotik kavramını bildiğini ortaya koymuştur.
Tüketicilerin %52.3’ünün probiyotik/prebiyotik ürün satın alırken besin
etiketine dikkat ettiği, %41’inin haftada en az bir kere probiyotik tükettiği,
%54.1’inin ise tükettiği bu gıdalardan yarar gördüğü saptanmıştır. Probiyotik
ve prebiyotik gıda tüketenlerin %63.9’unun bu ürünleri sindirim sistemine olan
faydalarından dolayı tükettiği belirlenmiştir. Yürütülen bu çalışmanın sonuçları,
sağlık üzerine birçok olumlu etkisi olan probiyotik ve prebiyotik ürünlerin
önemini vurgulaması ve toplumun bu gıdalarla ilgili olarak doğru bir şekilde
bilgilendirmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 |