Nanoteknoloji, bilim insanlarına çeşitli
malzemeler üzerinde nanometre çaplarında çalışma fırsatı tanıyan bilim ve
teknoloji alanıdır. Bu teknoloji sayesinde çok farklı özellikler ile donatılmış
yeni nesil nano ürünler üretilmektedir. Son yıllarda geliştirilen nano ürünler
arasında en önemlilerinden biri nanosensörlerdir. Tıp, sağlık, ilaç, elektronik
gibi farklı alanlarda kullanılabilen nanosensörler; günümüzde gıda alanında da
yeni yeni kendine yer edinmeye başlamıştır. Özellikle gıdalarda tespit edilmesi
istenen unsurlar için hızlı, ekonomik ve güvenilir bir ölçüm olanağı sunan
nanosensörler; elektriksel alan çekimiyle nanometre inceliğinde materyal
üretimi sağlayan elektro-eğirme yöntemiyle de üretilebilmektedir. Gıda alanı
dahil pek çok alanda kullanılmakta olan bu yöntemle, yeni özellikler
kazandırılmış fonksiyonel nano ölçekli sensörler tasarlanabilir. Bu çalışmada elektro-eğirme
yöntemiyle üretilmiş, gıdaların kalitesi ve güvenliği hakkındaki bilgilere
erişim kolaylığı sağlayan nanosensörler açıklanmaktadır.
In recent years, a new generation
of nano products with many different features has been produced by
nanotechnology. One of the most important nanotechnology products developed are
nanosensors. Nanosensors currently used in different fields such as medicine,
health, and electronics have started to take their place in the field of food as
well. Nanosensors offering fast, economical and reliable measurements for the
elements that required to be detected in the foods can also be produced by the
electrospinning method which provides material production with nanometer
diameter using electrical field attraction. Functional nanosensors with new
features can be designed with electrospinning method which is used in many
areas including the food area. This review paper is about nanosensors
produced by electrospinning, providing easy access to quality and food safety
information.
Other ID | GD17057 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 6 |