The aims of this study are to check the prevalence of
coagulase-positive Staphylococcus aureus in raw and ready-to-eat
seafoods samples in İzmir and to determine the antibiotic resistance of the
isolates. For this purpose, 50 samples of raw and ready-to-use seafoods were
analyzed. As a result of the study, coagulase positive S. aureus was
detected in 24 (58%) raw and 26 (46%) ready-to-eat seafoods. While all S.
aureus isolates were susceptible to ceftazidime, gentamycin, clindamycin,
nitrofurantoin, ofloxacin, oxacillin, rifampicin, vancomycin and amicasin, the
isolates were resistance to amoxicillin-clavulanic acid and ciprofloxacin
(7.7%), cephalotine (3.8%), meticillin (30.8%), penicillin (80.8%), linezolid
(19.2%). Coagulase positive S. aureus is considered a potential hazard
to consumers and food safety. Hygiene and sanitation conditions must be
considered during production and sales areas in order to prevent the
contamination of this bacterium with seafood.
Bu çalışmanın amacı, İzmir’de satışa sunulan çiğ ve
tüketime hazır su ürünlerinde koagülaz pozitif Staphylococcus aureus
varlığının tespit edilerek, antibiyotik dirençlerinin belirlenmesidir. Bu
amaçla çiğ ve tüketime hazır su ürünlerinden oluşan 50 örnek analiz edilmiştir.
Araştırma sonucunda, 24 çiğ su ürününün %58’inde ve 26 tüketime hazır su
ürününün %46’sında koagülaz pozitif S. aureus tespit edilmiştir. İzole
edilen tüm S. aureus suşları, seftazidim, gentamisin, klindamisin,
nitrofurantoin, ofloksasin, oksasilin, rifampisin, vankomisin ve amikasine
duyarlı bulunurken, izolatların %7,7’si amoksisilin-klavulanik asit ve
siprofloksasine, %3.8’i sefalotine, %30.8’i metisiline, %80.8 penisiline ve
%19.2’si linezolide dirençli bulunmuştur. Koagülaz pozitif S. aureus
tüketiciler ve gıda güvenliği için potansiyel bir tehlike olarak
değerlendirilmektedir. Bu patojenin gıdalara bulaşmasını engellemek için,
üretim ve satış alanlarında hijyen ve sanitasyon koşullarına dikkat etmek
gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Other ID | GD17106 |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 8, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 2 |