Kuşburnu doğal olarak en yüksek miktarda askorbik asit
içeren meyvelerden birisidir. Bu nedenle birçok fonksiyonel özelliğe sahiptir.
Ancak kuşburnu meyvelerinin gıda olarak tüketimi oldukça kısıtlıdır. Bu
nedenle, bu çalışmada kuşburnunun gıda olarak tüketimini arttırmak amacıyla
kuşburnu pürelerinin kurutulması amaçlanmıştır. Bu amaçla farklı şartlarda
sıcak hava akımında kurutma ve kırınım pencereli kurutma yöntemleri
karşılaştırılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre kırınım pencereli kurutma yöntemi
ile üretilen kuşburnu tozlarının tüm fizikokimyasal özellikleri sıcak hava
akımında kurutma ile üretilen örneklere göre daha iyi olarak belirlenmiştir.
Kırınım pencereli kurutma yönteminde farklı sıcaklık uygulanması kuşburnu
tozlarının fizikokimyasal özellikleri açısından önemli farklılıklara neden
olmamıştır. Sıcak hava akımında kurutma yönteminde ise hem kurutma sıcaklığı
hem de hava hızı özellikle renkte önemli değişimlere neden olmuştur. Ayrıca
kurutma sıcaklığı HMF miktarı üzerine de etkili bulunmuştur. Sonuç olarak
kuşburnu püresinin kırınım pencereli kurutma yöntemi ile 90ºC sıcaklıkta
kurutulması önerilmektedir.
Rosehip is one
of the fruits that naturally contains the highest amount of ascorbic acid. For
this reason, it has many functional features. However, consumption of rosehip
fruit as food is very limited. For this reason, in this study, it was aimed to
dry the rosehip pulp in order to increase the consumption of the rosehip as
food. Therefore, hot air drying (HAD) and refractance window drying (RWD) were
compared under different conditions. According to the results, all physicochemical
properties of rosehip powder produced by RWD were better than those produced by
HAD. Drying temperatures in RWD did not cause significant differences in the
physicochemical properties of rosehip powder. In HAD, both the drying
temperature and the air velocity have caused significant changes in color. In
addition, the drying temperature was found to be effective on the HMF content.
Overall, drying of rosehip pulp by RWD at 90ºC is suggested.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 1 |