Abstract
Bu çalışmada, elektriksel (ET) ve ultrases (US) ön işlemi görmüş kivi dilimlerinin kuruma karakteristiği ve kalite özellikleri araştırılmıştır. Elektriksel ve ultrasonik ön işlemler sırasıyla, 100V-40 s ve 35 kHz frekansta 30 dak. parametreleriyle gerçekleştirilmiştir. Ön işlemlerden sonra kivi dilimleri, 50 °C'de ve 1.5 m/s hava akış hızında bir konvektif kurutucu kullanılarak kurutulmuştur. Bu ön işlemlerin kuruma hızı ve kalite özelliklerine (toplam fenolik madde, C vitamini, pektin içerikleri, rehidrasyon hızı, asitlik ve renk değerleri) etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, US ve ET ön işlemleri, kurutma hızında sırasıyla %18.34 ve %21.65 artış sağlamıştır. Ön işlemlerin kombinasyonu (ET + US) kuruma hızını %35.70 artırmıştır. ET ön işlemi, örneklerin pektin içeriği ve renk değerlerinde minimum değişiklik meydana getirirken, US uygulaması kivi dilimlerinde C vitamini, rehidrasyon kapasitesi ve asitlik gibi kalite özelliklerini artırmıştır.