This study was to determine the dietary supplement usage habits in Turkey's Thrace, with a total of 1010 people attended the volunteers with different socio-cultural backgrounds was conducted in June-September 2018. Chi-square significance test was used for statistical analysis. 38.2% of the respondents stated that they used food supplements before or they are using them now and 61.8% of the respondents stated that they did not use food supplements. It was determined that the usage rates of vitamin B12, C and D3 were 37.5%,33.2%,27.1%, respectively. Iron, calcium, magnesium, zinc were follow them (24.%5, 25.3%, 18.5%, 11.7%, respectively). Glucosamine chondritin, biotin, St John’s wort, panax ginseng and coenzyme Q-10 were never known by more than half of the respondents. It has been determined that the level of knowledge and use of women was much higher in folic acid and iron use compared to men. It has been determined that 30.1% of those who use food supplements use fish oil. Unconscious use of food supplements can lead to various health problems. In order to raise awareness of the public on food supplements, information activities should be carried out. This is important in terms of public health and the health of future generations.
Bu çalışma Türkiye'nin Trakya bölgesindeki gıda takviyesi kullanım alışkanlıklarını belirlemek amacıyla, farklı sosyo-kültürel altyapıya sahip gönüllülerin katıldığı toplam 1010 kişi ile Haziran-Eylül 2018'de gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analiz için ki-kare anlamlılık testi kullanılmıştır. Katılımcıların% 38,2'si daha önce gıda takviyesi kullandığını veya şu anda kullandıklarını ve katılımcıların% 61,8'i gıda takviyesi kullanmadığını belirtmiştir. B12, C ve D3 vitaminlerinin kullanım oranları sırasıyla,% 37,5; 33,2; % 27,1 idi. Demir, kalsiyum, magnezyum, çinko bunları takip etti (sırasıyla % 24,5; % 25,3; % 18,5; % 11,7). Glukozamin kondritin, biotin, St. John’s wort, panax ginseng ve koenzim Q-10, hiçbir zaman katılımcıların yarısından fazlası tarafından bilinmemektedir. Folik asit ve demir kullanımında kadınların bilgi ve kullanım düzeylerinin erkeklere göre çok daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Gıda takviyesi kullananların %30,1’inin balık yağı kullandığı tespit edilmiştir. Gıda takviyelerinin bilinçsizce kullanımı çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Gıda takviyeleri konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla bilgilendirme faaliyetleri yapılmalıdır. Bu, halk sağlığı ve gelecek nesillerin sağlığı açısından önemlidir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pharmacology and Pharmaceutical Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2020 |
Acceptance Date | October 13, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 40 Issue: 2 |