Beslenme alışkanlıkları, bir ülkenin komşularına göre ve hatta aynı ülkenin bölgelerine göre de değişmekte ve önemli farklılıklar göstermektedir. Balıkesir, farklı iki denize kıyısı olan, deniz seviyesinden 1700 metreye kadar yükseltileri içeren, dağlık ve ovalık alanları bulunan, flora ve fauna açısından zengin bir ildir. İlin sahip olduğu zengin fiziki coğrafya faktörlerine ek olarak farklı etnik grupları da içermesi yeme alışkanlıklarının il sınırları dâhilinde farklılıklar göstermesinde etkili olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı Balıkesir’in farklı ilçelerinde yaşayan kişilerin beslenme alışkanlıklarını incelemek, beslenme alışkanlıklarında etkili olan faktörleri belirlemek ve yaşanılan bölgelere göre (şehir merkezi, dağlık bölge, ova ve kıyı) beslenme alışkanlıklarında farklılık olup olmadığını ortaya koymaktır. ANOVA analizleri sonucunda; yiyecek-içecek seçiminde etkili olan faktörler, yemek yenilen mekânlar, beslenme nedenleri ve tüketilen yiyecek-içecek grupları katılımcıların yaşadıkları bölgelere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2018/184
Nutrition habits, diversify and show significant differences as regards the neighbors of a country and even the regions of the same country. Balıkesir is a province that has two different coasts, altitudes up to 1700 meters above sea level, mountainous and plain areas and rich in flora and fauna. Additively to the rich physical geography factors of the province, the fact that it includes different ethnic groups can be influential in the differences in eating habits within the borders of the province. The aim of this study is to examine the eating habits of people living in different districts of Balıkesir, to determine the factors that affect their nutrition habits, and establish whether there is a difference in nutrition habits as regards the regions they live in (city center, mountainous region, plain and coast). As a result of the ANOVA analyzes, it was determined that the factors affecting the choice of food and beverage, the dining places, the reasons for nutrition and the food and beverage groups consumed differed significantly as regards the regions where the participants lived.
2018/184
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Human Geography |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 2018/184 |
Publication Date | January 25, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Issue: 45 |