Bu
çalışmada Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ahmet Necdet Sezer kampüsü içerisinde
yer alan yeraltısularının hidrojeokimyasal özellikleri ile kalite ve kirlilik
durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla kampüs içerisinde yer alan 5
adet yeraltısuyu kuyusundan örnek alınmıştır. Elde edilen analiz sonularına
göre yeraltısularının Na-Ca-HCO3 bileşimli olduğu ve tamamının aynı
rezervuardan beslendiği belirlenmiştir. Örneklerin içilebilirlik özeliklerinin
belirlenmesinde TS266 (2005), WHO (2011) ve İTASHY (2013) standart ve
yönetmeliklerinden ve Schoeller içilebilirlik diyagramından faydalanılmıştır.
İçilebilirlik açısından su örnekleri sahip oldukları element içeriklerine bağlı
olarak farklı özellikler sunmakta olup genel olarak; kaynak suları dışındaki insani
tüketim amaçlı sular, içme ve kullanma suları sınıfında yeralmaktadırlar. Sulama suyu kalitesinin
değerlendirilmesinde EC (elektriksel iletkenlik), SAR (sodyum adsorbsiyon
oranı) ve % Na (yüzde sodyum), RSC (artıksal sodyum
karbonat), MT
(magnezyum tehlikesi), KR (Kelley oranı) ve PI (geçirgenlik indeksi) gibi kimyasal
indeks hesaplamaları yapılmıştır. Bu
hesaplamalara göre genel olarak tüm sular sulamaya uygun olmakla birlikte bu
suların kullanılacağı bitkilerin özenle seçilmesi gerekmektedir. Çevrede yer
alan jeotermal sular ile bölgenin toprak yapısının aşırı tuzlu olması ve yakın
çevrede gerçekleştirilen tarım faaliyetleri incelenen suların kullanım
özelliklerini etkileyen olası parametrelerdir.
In this study, it was
aimed to determine the hydrogeochemical characteristics and quality and
pollution status of the groundwaters within the campus of Ahmet Necdet Sezer,
Afyon Kocatepe University. For this purpose, 5 groundwater wells were sampled.
Based on the chemical analysis results, it was determined that the groundwaters
have Na-Ca-HCO3 type and all of them were fed from the same
reservoir. TS266 (2005), WHO (2011) and ITASHY (2013) standards and regulations
and Schoeller potability diagram were used to determine the drinking water
characteristics of the samples. In terms of potability, water samples offer
different properties depending on their elemental content and they are defined
as waters for human consumption (except spring waters) and drinking-domestic
waters. In the evaluation of irrigation water quality, EC (electrical
conductivity), SAR (sodium adsorption rate) and Na (percent sodium) values and
RSC (residual sodium carbonate), MT (magnesium hazard), KR (Kelley ratio) and
PI (permeability index) indexes were performed.
According to these calculations, in general, although all waters are suitable
for irrigation, the plants where these waters will be used should be selected
carefully. The geothermal waters in the surroundings, the salty soil structure
and the agricultural activities in the region are the possible parameters
affecting the usage characteristics of the studied waters.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Geological Sciences and Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2019 |
Submission Date | January 8, 2019 |
Acceptance Date | February 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |