Aims: This study aimed to evaluate food neophobia, constipation, malnutrition, and nutritional status in elderly individuals.
Methods: The study was conducted on individuals aged ≥65 years selected by random sampling method and 406 individuals were reached. A questionnaire was used to collect demographic parameters (age, gender) of the participants. Anthropometric measurements were taken by researchers and then body-mass index (BMI) and waist-to-height ratio (WHR) were determined by standard methods, and a validated Food Neophobia Scale (FNS) was used to determine the food neophobia levels of individuals. One-day food consumption of individuals was determined by the 24-hour retrospective reminder method. Constipation was defined according to the modified Rome IV criteria.
Results: There was a statistically significant relationship between food neophobia levels and BMI classifications of women, men, and all elderly individuals (p<0.001). There was a statistically significant relationship between the level of food neophobia and waist/height ratio in women, men, and all elderly individuals (p<0.001). There was a statistically significant relationship between food neophobia levels and the constipation status of women and all elderly individuals (p<0.05). There was a statistically significant relationship between food neophobia levels and mini nutritional assessment (MNA) classifications of women, men, and all elderly individuals (p<0.001). While there was no statistically significant difference between malnutrition groups according to energy, carbohydrate, fat, protein, and pulp levels (median) (p>0.05), there was a statistically significant difference between malnutrition groups of neutral and non-constipated elderly individuals only according to water consumption levels (median) (p<0.05). The water consumption level (median) of the elderly in the malnourished group was significantly lower than the water consumption level of the elderly in the risk of malnutrition and normal nutritional status groups.
Conclusion: Treatments for age-related conditions such as constipation, malnutrition, and undernutrition that focus on novel foods need to be carefully designed. The elderly should be a market segment that promotes healthy products, where new products can be introduced and purchased without concern.
Amaç: Bu çalışmada yaşlı bireylerde gıda neofobisi, konstipasyon, malnütrisyon ve beslenme durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler: Çalışma rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 65 yaş ve üzeri bireyler üzerinde yürütülmüş ve 406 bireye ulaşılmıştır. Katılımcıların demografik parametrelerini (yaş, cinsiyet) toplamak için bir anket kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından antropometrik ölçümler alınmış, ardından standart yöntemlerle vücut-kitle indeksi (VKİ) ve bel-boy oranı (BKO) belirlenmiş ve bireylerin gıda neofobi düzeylerini belirlemek için geçerliliği kanıtlanmış Gıda Neofobi Ölçeği (GNÖ) kullanılmıştır. Bireylerin bir günlük gıda tüketimi 24 saatlik retrospektif hatırlatma yöntemi ile belirlenmiştir. Konstipasyon modifiye Roma IV kriterlerine göre tanımlanmıştır.
Bulgular: Kadın, erkek ve tüm yaşlı bireylerin gıda neofobi düzeyleri ile BKİ sınıflandırmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p<0.001). Kadın, erkek ve tüm yaşlı bireylerin gıda neofobisi düzeyi ile bel/boy oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p<0.001). Kadınların ve tüm yaşlı bireylerin gıda neofobi düzeyleri ile kabızlık durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p<0,05). Kadın, erkek ve tüm yaşlı bireylerin gıda neofobi düzeyleri ile mini nutrisyonel değerlendirme (MNA) sınıflandırmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır (p<0,001). Enerji, karbonhidrat, yağ, protein ve posa düzeylerine (ortanca) göre malnütrisyon grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken (p>0,05), sadece su tüketim düzeylerine (ortanca) göre nötr ve kabız olmayan yaşlı bireylerin malnütrisyon grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Malnütrisyonlu gruptaki yaşlıların su tüketim düzeyi (ortanca), malnütrisyon riski ve normal beslenme durumu gruplarındaki yaşlıların su tüketim düzeyinden anlamlı derecede düşüktü.
Sonuç Kabızlık, yetersiz beslenme ve yetersiz beslenme gibi yaşa bağlı rahatsızlıklara yönelik yeni gıdalara odaklanan tedavilerin dikkatle tasarlanması gerekmektedir. Yaşlılar, yeni ürünlerin tanıtılabileceği ve endişe duymadan satın alınabileceği, sağlıklı ürünleri teşvik eden bir pazar segmenti olmalıdır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | January 12, 2025 |
Submission Date | October 28, 2024 |
Acceptance Date | November 14, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 8 Issue: 1 |
Interuniversity Board (UAK) Equivalency: Article published in Ulakbim TR Index journal [10 POINTS], and Article published in other (excuding 1a, b, c) international indexed journal (1d) [5 POINTS].
The Directories (indexes) and Platforms we are included in are at the bottom of the page.
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
The indexes of the journal are ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, etc.
The platforms of the journal are Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons, etc.
Our Journal using the DergiPark system indexed are;
Ulakbim TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, OpenAIRE, MIAR, EuroPub, WorldCat (OCLC), DOAJ, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index
Our Journal using the DergiPark system platforms are;
Journal articles are evaluated as "Double-Blind Peer Review".
Our journal has adopted the Open Access Policy and articles in JHSM are Open Access and fully comply with Open Access instructions. All articles in the system can be accessed and read without a journal user. https//dergipark.org.tr/tr/pub/jhsm/page/9535
Journal charge policy https://dergipark.org.tr/tr/pub/jhsm/page/10912
Editor List for 2022
Assoc. Prof. Alpaslan TANOĞLU (MD)
Prof. Aydın ÇİFCİ (MD)
Prof. İbrahim Celalaettin HAZNEDAROĞLU (MD)
Prof. Murat KEKİLLİ (MD)
Prof. Yavuz BEYAZIT (MD)
Prof. Ekrem ÜNAL (MD)
Prof. Ahmet EKEN (MD)
Assoc. Prof. Ercan YUVANÇ (MD)
Assoc. Prof. Bekir UÇAN (MD)
Assoc. Prof. Mehmet Sinan DAL (MD)
Our journal has been indexed in DOAJ as of May 18, 2020.
Our journal has been indexed in TR-Dizin as of March 12, 2021.
Articles published in the Journal of Health Sciences and Medicine have open access and are licensed under the Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 International License.