Purslane (Portulaca oleracea L.) has been known as a medical herb with valuable nutritional and pharmacological properties. Herein, water, methanol, and acetone extracts were prepared from two morphologically different purslane samples, thereafter their content of β-carotene, chlorophyll a and b, total phenolic compounds (TPC), total flavonoids, and total flavonols was evaluated. Additionally, DPPH• scavenging activity and ferrous iron (Fe+2) chelating activity of these extracts were also measured. The acetone extract had the highest amounts of β-carotene (14.16 mg g-1 DW), chlorophyll a (40.46 mg g-1 DW), chlorophyll b (9.94 mg g-1 DW), TPC (51.01 mg GAE g-1 DW), flavonoids (133.23 mg RE g-1 DW), and flavonols (46.94 mg RE g-1 DW). Whereas the lowest values were observed in the water extract, as 0.03 mg g-1 DW, 0.03 mg g-1 DW, 0.06 mg g-1 DW, (34.24 mg GAE g-1 DW, 10.98 mg RE g-1 DW, 3.28 mg RE g-1 DW, respectively. The acetone extract also showed higher DPPH• scavenging activity (IC50 = 57.23 µg mL-1) compared to methanol (IC50 = 65.80 µg mL-1) and water (IC50 = 71.47 µg mL-1) extracts. Regarding the ferrous iron (Fe+2) chelating activity, methanol extract exhibited the highest value followed by water and acetone extracts, being 12.78, 10.20 and 6.08%, respectively. A positive correlation was detected between the DPPH• scavenging activities of the purslane extracts and their content of TPC, flavonoid, flavonol, β-carotene, chlorophyll a, and chlorophyll b. On the other hand, there was no significant correlation between chelating activity of the extracts and their content of β-carotene, chlorophyll a, TPC, flavonoids, flavonols, and DPPH scavenging activity. Purslane extracts could be suggested as a natural antioxidant substance for many pharmaceutical and food applications.
Portulaca oleracea Purslane extract DPPH• scavenging activity Phenolic compound Metal chelating
Semizotu (Portulaca oleracea L.), besinsel değeri ve farmakolojik özellikleri ile tıbbi bir bitki olarak bilinmektedir. Çalışmada, morfolojik olarak farklı özelliklere sahip iki semizotu örneğinin su, metanol ve aseton kullanılarak üç farklı çözücü ile ekstraktları elde edilmiştir. Elde edilen ekstraktların β-karoten, klorofil a ve b, toplam fenolik madde (TFM), toplam flavonoid ve toplam flavonol içerikleri belirlenmişe olarak bu ekstraktların DPPH• radikal giderme aktivitesi ve Ferrous iron (Fe+2) çelatlama aktivitesi de ölçülmüştür. Aseton ekstraktının en yüksek β-karoten (14.16 mg g-1 DW), klorofil a (40.46 mg g-1 DW), klorofil b (9.94 mg g-1 DW), total fenolik madde (51.01 mg GAE g-1 DW), flavonoid (133.23 mg RE g-1 DW) ve flavonol (46.94 mg RE g-1 DW) içeriğine sahip olduğu tespit edilmiştir. En düşük değerleri ise, sırasıyla 0.03 mg g-1 DW, 0.03 mg g-1 DW, 0.06 mg g-1 DW, 34.24 mg GAE g-1 DW, 10.98 mg REg-1 DW, 3.28 mg RE g-1 DW su ekstraktında bulunmuştur. Ayrıca aseton ekstraktının (IC50 = 57.23 µg mL-1) metanol (IC50 = 65.80 µg mL-1) ve su (IC50 = 71.47 µg mL-1) ekstraktlarına kıyasla daha yüksek DPPH• giderme aktivitesi gösterdiği belirlenmiştir. Ferro demir (Fe+2) çelatlama aktivitesi bakımından, metanol ekstraktı (%12.78) en yüksek ferro demir (Fe+2) çelatlama aktivitesi göstermiş, bunu sırası ile su ekstraktı (%10.20) ve aseton ekstraktı (%6.08) takip etmiştir. Semizotu ekstraktlarının DPPH• giderme aktivitesi ile total fenolik madde, flavonoid, flavonol, β-karoten, klorofil a ve klorofil b içerikleri arasında pozitif bir korelasyon izlenmiştir. Öte yandan, ekstraktların ferro demir (Fe+2) çelatlama aktivitesi ile β-karoten, klorofil a, TFM, flavonoid ve flavonol içerikleri ve DPPH• giderme aktivitesi arasında önemli bir korelasyon tespit edilmemiştir. Semizotu ekstraktlarının çeşitli farmasötik ve gıda sanayiinde doğal antioksidan madde olarak kullanılması önerilebilir.
Portulaca oleracea Semizotu ekstraktı DPPH• giderme aktivitesi Fenolik bileşikler Çelatlama aktivitesi
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | January 24, 2024 |
Publication Date | January 30, 2024 |
Submission Date | January 18, 2023 |
Acceptance Date | April 10, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 21 Issue: 1 |