Bu araştırma, Tunceli İli’nde yaşayan insanların balık tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. 2010 yılı içerisinde gerçekleştirilen çalışmanın materyalini, Tunceli’de ikamet eden toplam 348 kişi ile yapılan anketten elde edilen veriler oluşturmaktadır. Bu verilere göre; Tunceli’de yaşayan insanlar tarafından en beğenilen et türleri sırasıyla balıketi (% 48), kırmızı et (% 34) ve tavuk eti (% 18) olmasına rağmen, en fazla tüketilen et türleri sırasıyla kırmızı et (% 40), tavuk eti (% 38) ve balıketi (% 22) olmaktadır. Ayrıca, balık tüketim alışkanlığı konusunda insanlar arasında yaş, cinsiyet, meslek, gelir ve eğitim düzeyine göre farklılıklar bulunduğu belirlenmiştir. Kişi başı yıllık balık tüketimi 4,1 kg olarak hesaplanmıştır. İl genelinde en beğenilen türün doğal alabalık, en fazla tüketilen türün ise hamsi olduğu ve toplam 10 farklı türün tüketildiği tespit edilmiştir. Bu türler fırında (% 42), tavada (% 37), mangalda (% 18) ve buğulama (% 3) şeklinde pişirilerek tüketilmektedir. Çalışma sonucunda, Tunceli’de balık tüketiminin ülke ortalamasının altında olduğu belirlenmiştir. Bu durumun, şehrin deniz kıyısında olmaması, her mevsim balık satılmaması ve gelir düzeyinin düşük olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir
This research has been conducted to display the fish consumption habits and preferences of people living in the Tunceli Province. The material of the research made in year 2010 is composed of data obtained from surveys made with total 348 persons residing in Tunceli. According to these data; although the types of meat mostly preferred by the people in Tunceli are respectively fish (48%), red meat (34%) and poultry (18%), the most consumed meats are respectively red meat (40%), poultry (38%) and fish (22%). Moreover, in the fish consumption habits, it has been determined that there are differences among people depending on age, sex, profession, income and education levels. The annual per person fish consumption has been calculated as 4.1 kg. In the province, in general, while the most preferred fish is trout, the most consumed type is European anchovy, and that 10 different types are consumed. These types are consumed as being baked (42%), fried (37%), brazed (18%) and steamed (3%). As a conclusion of the research, the fish consumption in Tunceli has been determined to be below the country’s average. It is believed that this situation is the consequence of the facts that the city is not on coast, that fish is not sold during all seasons and that the income levels are low
Other ID | JA33ES56MM |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 22, 2016 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 2 Issue: 3 - FABA 2011 ÖZEL SAYISI |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.