In this study, antioxidant activity of aerial parts of Teucrium chamaedrys subsp. chamaedrys decoction and infusion were studied. The antioxidant activities were analyzed based 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging, β-carotene linoleic acid assays, and cupric (Cu2+) ion reducing power assay (CUPRAC). Infusion and decoction extracts at the concentration of 100 µg/mL, demonstrated higher antioxidant activity (86.5% and 84.1%, recpectively) than synthetic antioxidants (81.1%, BHA and 78.8%, BHT) in DPPH scavenging assay. Our results indicate that T. chamaedrys subsp. chamaedrys tea can be a promising source of natural antioxidant agent.
Bu çalışmada, Teucrium chamaedrys subsp. chamaedrys türünün toprak üstü kısımlarının demleme ve kaynatma örneklerinin antioksidan aktivitesi çalışılmıştır. Antioksidan aktivite analizinde, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal giderme aktivitesi, β-karoten linoleik asit ve kuprik (Cu+2) iyonu indirgeme antioksidan kapasite (CUPRAC) yöntemleri kullanılmıştır. 100 µg/mL konsatrasyonda, DPPH radikal süpürücü kapasite yöntemi sonuçlarına göre, sentetik antioksidanlara (%81.1, BHA ve %78.8, BHT) kıyasla, demleme ve kaynatma örneklerinin (%86.5 ve %84.1, sırasıyla), daha yüksek antioksidan aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlar, T. chamaedrys subsp. chamaedrys türünün çay örneklerinin doğal antioksidan kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.