In this study, fruit quality characteristics of sweet cherry cultivars (Prunus avium L. cvs. 0900 Ziraat, Kordia, Lambert, Regina, Sweetheart) grown in Ordu province in Turkey were investigated. The Kordia cultivar's fruit mass, width, and length were measured higher than Lambert and 0900 Ziraat cultivars. However, it was observed that the fruit mass, width and length of the Kordia cultivar were similar to Regina and Sweetheart. It was determined that the fruit firmness of 0900 Ziraat, Regina and Sweetheart cultivars was similar level. However, firmness values measured in this cultivar were higher than those of Kordia and Lambert cultivars. Also, higher firmness was measured in the Kordia cultivar than in the Lambert. While the highest a* value was measured in Lambert, the lowest a* value was obtained in the Kordia cultivar. A similar soluble solids content (SSC) of 0900 Ziraat, Lambert and Regina's cultivars was determined. However, it was determined that the content measured in the cultivars was higher than the SSC of the Lambert and Sweetheart cultivars. The titratable acidity content of the cultivars (Regina and 0900 Ziraat similar) was different. The highest titratable acidity was measured in Lambert, and the lowest in the Sweetheart cultivar. Similarly, the vitamin C content of all cultivars was found to be different from each other, and the highest vitamin C was measured in Kordia and the lowest in the Sweetheart cherry cultivar
Firmness fruit mass Prunus avium SSC Turkish cherry vitamin C
Bu çalışmada, Ordu ilinde yetiştirilen kiraz çeşitlerinin (0900 Ziraat, Kordia, Lambert, Regina, Sweetheart) meyve kalite özellikleri incelenmiştir. Kordia çeşidinin meyve ağırlığı, eni ve boyu, Lambert ve 0900 Ziraat çeşidine kıyasla daha yüksek ölçülmüştür. Ancak Kordia çeşidinin meyve ağırlığı, eni ve boyunun, Regina ve Sweetheart ile benzer olduğu görülmüştür. 0900 Ziraat, Regina ve Sweetheart çeşitlerinin meyve sertliği benzer düzeyde bulunmuştur. Fakat bu çeşitlerden ölçülen sertlik değerlerinin, Kordia ve Lambert çeşitlerinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda Kordia çeşidinden, Lambert çeşidine kıyasla önemli derecede daha yüksek sertlik ölçülmüştür. En yüksek a* değeri Lambert çeşidinden ölçülürken, en düşük a* değeri Kordia çeşidinden elde edilmiştir. 0900 Ziraat, Lambert ve Regina çeşitlerinin benzer seviyede suda çözünür kuru madde (SÇKM) içeriği belirlenmiştir. Ancak çeşitlerden ölçülen içeriğin Lambert ve Sweetheart çeşidinin SÇKM içeriğinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çeşitlerin titre edilebilir asitlik içeriği birbirinden (Regina ve 0900 Ziraat benzer) farklı bulunmuştur. En yüksek titre edilebilir asitlik Lambert, en düşük ise Sweetheart çeşidinde ölçülmüştür. Benzer şekilde tüm çeşitlerin C vitamini içeriği birbirinden farklı bulunmuş olup, en yüksek C vitamini içeriği Kordia, en düşük ise Sweetheart kiraz çeşidinde ölçülmüştür.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | June 15, 2022 |
Publication Date | June 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 12 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.