Agaricus campestris, Pleurotus eryngii and Lactarius
deliciosus are species of fungi that naturally grow in the Thrace region. Mushrooms
have been used for food and medical purposes for centuries. In this study, the
DPPH scavenging activity, the total phenolic substance contents and the
reducing power capacities on the methanol and acetone extracts of the mushroom
samples were studied. When the DPPH radical scavenging activities are taken
into account, the activity is increased depending on the concentration. The
highest scavenging activity was found in the acetone extract of P. eryngii with 39.86 ± 2.07 %. It was
determined that the total phenolic substances in acetone and methanol extracts
of mushroom samples varied between 23,25 ± 0,35-28 ± 0,7 μg GAE / mg extract.
The sample showing the highest reducing power capacity was an acetone extract
of P. eryngii with a concentration of
0,400 ± 0,021 μg/mL at a concentration of 1000 μg/mL followed by the methanol
extract of P. eryngii (0.259 ± 0.030)
and the acetone extract of L. deliciosus
(0.143 ± 0.010).
Agaricus
campestris , Pleurotus eryngii ve Lactarius deliciosus
Trakya bölgesinde doğal olarak yetişebilen mantar türleridir. Mantarlar
yüzyıllardır besin kaynağı olarak ve tıbbi amaçla kullanılmaktadırlar. Bu
çalışmada mantar örneklerinin metanol ve aseton ekstraktlarının DPPH radikalini
süpürme etkileri, toplam fenolik madde miktarları ve indirgeme gücü
kapasiteleri çalışılmıştır. DPPH radikalini süpürme etkileri göz önünde
bulundurulduğunda konsantrasyona bağlı olarak aktiviteleri artmıştır. En yüksek
süpürme etkisi % 39,86± 2,07 ile P. eryngii’nin aseton ekstraktında görülmüştür. Mantar örneklerinin
aseton ve metanol ekstraktlarının toplam fenolik madde miktarlarının
23,25±0,35-28±0,7 µg GAE/mg ekstre arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksek
indirgeme gücü kapasitesi gösteren örnek 1000 µg/mL’lik
konsantrasyonda 0,400±0,021 µg\mL ile P. eryngii’nin
aseton ekstraktı olmuştur, bu örneği P.
eryngii’nin metanol ekstraktı (0,259±0,030)
ve L.
deliciosus’un aseton ekstraktı (0,134±0,010) takip etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Issue |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |