Bu çalışmada Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında Gıda odak alanında ihtisas Üniversitesi olan Kırklareli Üniversitesi için vizyon oluşturulmasını sağlamak üzere hazırlanan “Kırklareli Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Ar-Ge Stratejisi ve Yol Haritası” projesi kapsamında yürütülen çalışmalara yer verilmiştir. Strateji ve yol haritasının hazırlanma aşamalarında bölgesel kaynakların analizi, Kırklareli Üniversitesi kaynaklarının analizi, ulusal ve bölgesel strateji ve plan analizi, Ar-Ge stratejisi oluşturma çalışmaları yürütülmüştür. Kırklareli ili gıda ekosistemi, işletme sayıları ve çalışan sayıları açısından ele alınmış, niceliksel ve niteliksel analizler yapılarak 5 alt sektör belirlenmiştir. Gıda değer zincirindeki pozisyonlarına bakılarak analitik yöntem ile seçilen alt sektör temsilcilerinin katılımıyla her sektöre özel çalıştay, saha görüşmeleri ve anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile bu sektörlerin bölgesel rekabetçilik ve bölgesel kalkınma açısından ihtiyaçları tespit edilmiştir. Devamında üniversitenin gıda konusunda ihtisaslaşma odağında görev alan akademisyenler ile birebir görüşmeler yapılarak değerlendirmeler yapılmış, sektörlerin ihtiyaçları ile üniversite yetkinlikleri eşleştirilmiştir. Çalışma sonucunda Kırklareli Üniversitesinin Koordinasyon-İşbirliği, Eğitim- Farkındalık, Bilgi Model Üretme, Ar-Ge ve Laboratuvar hizmetleri ana eksenlerinde Kırklareli gıda ekosistemine katkıda bulunarak ihtisaslaşma ve misyon farklılaşmasını sağlayabileceği saptanmıştır. Bu eksenler bazında 39 farklı hedef oluşturulmuş ve bu hedeflere ulaşmak için katkı sağlayacak üniversite birimleri ve dış paydaşlar belirlenmiştir.
Yazarlar arasında çıkar çatışması bulunmamaktadır.
Kırklareli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
Bu makale “Kırklareli Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Ar-Ge Stratejisi ve Yol Haritası” başlıklı Kırklareli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü KLÜBAP-220 no'lu projesiyle desteklenmiştir. Çalışmada destekleri için Kırklareli Üniversitesi ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE)’ne teşekkür ederiz.
In this study, the studies carried out within the scope of the "Kırklareli University Regional Development Focused R&D Strategy and Roadmap" project, prepared to create a vision for Kırklareli University, which is a specialized University in the field of Food, within the scope of the Regional Development Focused Mission Differentiation and Specialization Program, are included. During the strategy and road map preparation stages, regional resources analysis, Kırklareli University resources analysis, national and regional strategy and plan analysis, and R&D strategy creation studies were carried out. The food ecosystem of Kırklareli province was discussed in terms of the number of businesses and the number of employees, and 5 sub-sectors were determined by making quantitative and qualitative analysis. Workshops, field interviews and surveys specific to each sector were carried out with the participation of sub-sectors and their representatives, selected by analytical method based on their positions in the food value chain. With this study, the needs of these sectors in terms of regional competitiveness and regional development were determined. Subsequently, evaluations were made through one-on-one interviews with academics working in the university's focus on food specialization, and the needs of the sectors were matched with the university competencies. As a result of the study, it was determined that Kırklareli University could achieve specialization and mission differentiation by contributing to the Kırklareli food ecosystem in the main axes of Coordination-Cooperation, Education-Awareness, Information Model Production, R&D and Laboratory services. 39 different goals were created based on these axes, and university units and external stakeholders that would contribute to achieving these goals were determined.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Issue |
Authors | |
Early Pub Date | March 4, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | December 10, 2024 |
Acceptance Date | February 6, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 11 Issue: 1 |