Research Article
BibTex RIS Cite

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ BÖLGESEL KALKINMA ODAKLI MİSYON FARKLILAŞMASI VE İHTİSASLAŞMA PROGRAMI YOL HARİTASI

Year 2025, Volume: 11 Issue: 1, 23 - 55
https://doi.org/10.34186/klujes.1591671

Abstract

Bu çalışmada Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında Gıda odak alanında ihtisas Üniversitesi olan Kırklareli Üniversitesi için vizyon oluşturulmasını sağlamak üzere hazırlanan “Kırklareli Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Ar-Ge Stratejisi ve Yol Haritası” projesi kapsamında yürütülen çalışmalara yer verilmiştir. Strateji ve yol haritasının hazırlanma aşamalarında bölgesel kaynakların analizi, Kırklareli Üniversitesi kaynaklarının analizi, ulusal ve bölgesel strateji ve plan analizi, Ar-Ge stratejisi oluşturma çalışmaları yürütülmüştür. Kırklareli ili gıda ekosistemi, işletme sayıları ve çalışan sayıları açısından ele alınmış, niceliksel ve niteliksel analizler yapılarak 5 alt sektör belirlenmiştir. Gıda değer zincirindeki pozisyonlarına bakılarak analitik yöntem ile seçilen alt sektör temsilcilerinin katılımıyla her sektöre özel çalıştay, saha görüşmeleri ve anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile bu sektörlerin bölgesel rekabetçilik ve bölgesel kalkınma açısından ihtiyaçları tespit edilmiştir. Devamında üniversitenin gıda konusunda ihtisaslaşma odağında görev alan akademisyenler ile birebir görüşmeler yapılarak değerlendirmeler yapılmış, sektörlerin ihtiyaçları ile üniversite yetkinlikleri eşleştirilmiştir. Çalışma sonucunda Kırklareli Üniversitesinin Koordinasyon-İşbirliği, Eğitim- Farkındalık, Bilgi Model Üretme, Ar-Ge ve Laboratuvar hizmetleri ana eksenlerinde Kırklareli gıda ekosistemine katkıda bulunarak ihtisaslaşma ve misyon farklılaşmasını sağlayabileceği saptanmıştır. Bu eksenler bazında 39 farklı hedef oluşturulmuş ve bu hedeflere ulaşmak için katkı sağlayacak üniversite birimleri ve dış paydaşlar belirlenmiştir.

Ethical Statement

Yazarlar arasında çıkar çatışması bulunmamaktadır.

Supporting Institution

Kırklareli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Thanks

Bu makale “Kırklareli Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Ar-Ge Stratejisi ve Yol Haritası” başlıklı Kırklareli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü KLÜBAP-220 no'lu projesiyle desteklenmiştir. Çalışmada destekleri için Kırklareli Üniversitesi ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE)’ne teşekkür ederiz.

References

  • “Kırklareli Lezzet Rotası”. http://trakyaturizmrotasi.com/tr/kirklareli-lezzet-rotasi/, (Erişim tarihi: 25.04.2021).
  • “Proje Hakkında”. http://www.trakyabagrotasi.com/proje-hakkinda/, http://www.trakyabagrotasi.com/kirklareli-baglari/ ; http://www.trakyabagrotasi.com/kirklarelilezzet-rotasi/ , (Erişim tarihi: 25.04.2021).
  • Bukhari, E., Dabic, M., Shifrer, D., Daim, T., & Meissner, D. (2021). Entrepreneurial university: The relationship between smart specialization innovation strategies and university-region collaboration. Technology in Society, 65, 101560.
  • Calza, F., Carayannis, E. G., Panetti, E., & Parmentola, A. (2019). The role of university in the smart specialization strategy: Exploring how university–industry interactions change in different technological domains. IEEE Transactions on Engineering Management, 69(6), 2649-2657.
  • Dyson, R. G. (2004). Strategic development and SWOT analysis at the University of Warwick. European journal of operational research, 152(3), 631-640.
  • Griniece, E., Panori, A., Kakderi, C., Komninos, A., & Reid, A. (2017, August). Methodologies for Smart Specialisation Strategies: A view across the EU regions. In International Conference for Entrepreneurship, Innovation, and Regional Development (ICEIRD 2017), University-Industry Links: Coproducing Knowledge, Innovation & Growth, Conference Proceedings (pp. 321-330).
  • Interreg Europe (2020). Smart Specialisation Strategy (S3), July 2020, Brüksel, 1-21.
  • Kutgi, D., ve Maden, S. I. (2018). Bölgesel Yenilik Sistemlerinde Yeni Bir Yaklaşım: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi ve Teorik Temelleri. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (55), 142-156.
  • Mujisusatyo, Y. (2020). Porter's Five Forces Model Competition as a Framework for Determining the Competitive Strategy of State University. IC2RSE 2019, Medan, Indonesia.
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji Ve Bütçe Başkanlığı. On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023). https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2019/07/OnbirinciKalkinmaPlani.pdf, (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. “Tarih”, https://kirklareli.csb.gov.tr/genel-bilgiler-i-3772, (Erişim tarihi: 10.04.2021).
  • T.C. Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. (2019). “Kırklareli İli 2019 Yılı Çevre Durum Raporu”. https://webdosya.csb.gov.tr/db/ced/icerikler/kirklarel-_-cdr2019-20200708151830.pdf, (Erişim tarihi: 10.04.2021).
  • T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. “Gıda ve İçecek Sektörü Raporu”. https://www.sanayi.gov.tr/plan-program-raporlar-veyayinlar/sektor-raporlari/mu1003011412 , (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı. “Kırklareli Tarımsal Yatırım Rehberi”. https://www.tarimorman.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/il_yatirim_rehberleri/k%C4%B1rklareli.pdf, (Erişim tarihi: 10.04.2021).
  • Tekoğlu, A. S. (2023). Akilli Uzmanlaşma Yoluyla Bölgesel Kalkinmada Üniversitelerin Rolü. Bölgesel Kalkınma Dergisi, 1(02), 55-76.
  • TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu). https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/21566/tubitak_cp2021.pdf , (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • TÜRK PATENT (Türk Patent ve Marka Kurumu). https://www.ci.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=39&tur=&urunGrubu=&adi=, (Erişim tarihi: 12.04.2021).
  • Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu. “2020 Dış Ticaret Verileri”. https://www.tgdf.org.tr/wp-content/uploads/2021/04/2020-Dis-Ticaret-Verileri-HD.pdf , (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • YÖK (Yükseköğretim Kurulu). “Yükseköğretimde İhtisaslaşma Ve Misyon Farklılaşması Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler”. https://www.yok.gov.tr/Documents/Yayinlar/Yayinlarimiz/2020/bolgesel_kalkinma_odakli_universiteler.pdf , (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • Yücel, F. H. & Çalık, T. (2023). Yükseköğretimde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşmaya Yönelik Durum Analizi. Yükseköğretim Dergisi, 13(3), 474.

KIRKLARELI UNIVERSITY REGIONAL DEVELOPMENT FOCUSED MISSION DIFFERENCE AND SPECIALIZATION PROGRAM ROADMAP

Year 2025, Volume: 11 Issue: 1, 23 - 55
https://doi.org/10.34186/klujes.1591671

Abstract

In this study, the studies carried out within the scope of the "Kırklareli University Regional Development Focused R&D Strategy and Roadmap" project, prepared to create a vision for Kırklareli University, which is a specialized University in the field of Food, within the scope of the Regional Development Focused Mission Differentiation and Specialization Program, are included. During the strategy and road map preparation stages, regional resources analysis, Kırklareli University resources analysis, national and regional strategy and plan analysis, and R&D strategy creation studies were carried out. The food ecosystem of Kırklareli province was discussed in terms of the number of businesses and the number of employees, and 5 sub-sectors were determined by making quantitative and qualitative analysis. Workshops, field interviews and surveys specific to each sector were carried out with the participation of sub-sectors and their representatives, selected by analytical method based on their positions in the food value chain. With this study, the needs of these sectors in terms of regional competitiveness and regional development were determined. Subsequently, evaluations were made through one-on-one interviews with academics working in the university's focus on food specialization, and the needs of the sectors were matched with the university competencies. As a result of the study, it was determined that Kırklareli University could achieve specialization and mission differentiation by contributing to the Kırklareli food ecosystem in the main axes of Coordination-Cooperation, Education-Awareness, Information Model Production, R&D and Laboratory services. 39 different goals were created based on these axes, and university units and external stakeholders that would contribute to achieving these goals were determined.

References

  • “Kırklareli Lezzet Rotası”. http://trakyaturizmrotasi.com/tr/kirklareli-lezzet-rotasi/, (Erişim tarihi: 25.04.2021).
  • “Proje Hakkında”. http://www.trakyabagrotasi.com/proje-hakkinda/, http://www.trakyabagrotasi.com/kirklareli-baglari/ ; http://www.trakyabagrotasi.com/kirklarelilezzet-rotasi/ , (Erişim tarihi: 25.04.2021).
  • Bukhari, E., Dabic, M., Shifrer, D., Daim, T., & Meissner, D. (2021). Entrepreneurial university: The relationship between smart specialization innovation strategies and university-region collaboration. Technology in Society, 65, 101560.
  • Calza, F., Carayannis, E. G., Panetti, E., & Parmentola, A. (2019). The role of university in the smart specialization strategy: Exploring how university–industry interactions change in different technological domains. IEEE Transactions on Engineering Management, 69(6), 2649-2657.
  • Dyson, R. G. (2004). Strategic development and SWOT analysis at the University of Warwick. European journal of operational research, 152(3), 631-640.
  • Griniece, E., Panori, A., Kakderi, C., Komninos, A., & Reid, A. (2017, August). Methodologies for Smart Specialisation Strategies: A view across the EU regions. In International Conference for Entrepreneurship, Innovation, and Regional Development (ICEIRD 2017), University-Industry Links: Coproducing Knowledge, Innovation & Growth, Conference Proceedings (pp. 321-330).
  • Interreg Europe (2020). Smart Specialisation Strategy (S3), July 2020, Brüksel, 1-21.
  • Kutgi, D., ve Maden, S. I. (2018). Bölgesel Yenilik Sistemlerinde Yeni Bir Yaklaşım: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi ve Teorik Temelleri. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (55), 142-156.
  • Mujisusatyo, Y. (2020). Porter's Five Forces Model Competition as a Framework for Determining the Competitive Strategy of State University. IC2RSE 2019, Medan, Indonesia.
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji Ve Bütçe Başkanlığı. On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023). https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2019/07/OnbirinciKalkinmaPlani.pdf, (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. “Tarih”, https://kirklareli.csb.gov.tr/genel-bilgiler-i-3772, (Erişim tarihi: 10.04.2021).
  • T.C. Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. (2019). “Kırklareli İli 2019 Yılı Çevre Durum Raporu”. https://webdosya.csb.gov.tr/db/ced/icerikler/kirklarel-_-cdr2019-20200708151830.pdf, (Erişim tarihi: 10.04.2021).
  • T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. “Gıda ve İçecek Sektörü Raporu”. https://www.sanayi.gov.tr/plan-program-raporlar-veyayinlar/sektor-raporlari/mu1003011412 , (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı. “Kırklareli Tarımsal Yatırım Rehberi”. https://www.tarimorman.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/il_yatirim_rehberleri/k%C4%B1rklareli.pdf, (Erişim tarihi: 10.04.2021).
  • Tekoğlu, A. S. (2023). Akilli Uzmanlaşma Yoluyla Bölgesel Kalkinmada Üniversitelerin Rolü. Bölgesel Kalkınma Dergisi, 1(02), 55-76.
  • TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu). https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/21566/tubitak_cp2021.pdf , (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • TÜRK PATENT (Türk Patent ve Marka Kurumu). https://www.ci.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=39&tur=&urunGrubu=&adi=, (Erişim tarihi: 12.04.2021).
  • Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu. “2020 Dış Ticaret Verileri”. https://www.tgdf.org.tr/wp-content/uploads/2021/04/2020-Dis-Ticaret-Verileri-HD.pdf , (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • YÖK (Yükseköğretim Kurulu). “Yükseköğretimde İhtisaslaşma Ve Misyon Farklılaşması Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler”. https://www.yok.gov.tr/Documents/Yayinlar/Yayinlarimiz/2020/bolgesel_kalkinma_odakli_universiteler.pdf , (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • Yücel, F. H. & Çalık, T. (2023). Yükseköğretimde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşmaya Yönelik Durum Analizi. Yükseköğretim Dergisi, 13(3), 474.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Issue
Authors

Bülent Şengörür 0000-0002-5326-3491

Meryem Çamur Demir 0000-0002-8720-8087

Hatice Şanlıdere Aloğlu 0000-0001-6004-0694

Selin Özden 0000-0003-3860-8444

Cigdem Ovacı Bejı 0000-0001-5787-9392

Yasemin Keşkek Karabulut 0000-0002-6742-783X

Baris Carikci 0000-0002-8682-4160

Seda Celep 0000-0002-6386-3343

Early Pub Date March 4, 2025
Publication Date
Submission Date December 10, 2024
Acceptance Date February 6, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Şengörür, B., Çamur Demir, M., Şanlıdere Aloğlu, H., Özden, S., et al. (2025). KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ BÖLGESEL KALKINMA ODAKLI MİSYON FARKLILAŞMASI VE İHTİSASLAŞMA PROGRAMI YOL HARİTASI. Kirklareli University Journal of Engineering and Science, 11(1), 23-55. https://doi.org/10.34186/klujes.1591671