High cholesterol levels
are one of the most important risk factors for coronary heart disease, although
cholesterol is a major building block for all body tissues. Therefore,
reduction of serum cholesterol is, very important to prevent cardiovascular disease.
Current lifestyle, dietary measures and pharmaceutical agents are inadequate
for regulating cholesterol levels. In recent years, there have been new
approaches to lowering levels of high cholesterol. Among these applications,
the use of probiotic bacteria is also important. To date, many in vitro and in vivo studies have been conducted on this subject and it has been
shown that probiotic products, especially those containing certain Lactobacillus species, reduce the levels
of high cholesterol levels in the blood. Probiotic bacteria have demonstrated
potential to lower cholesterol levels by different mechanisms, as bile salt
hydrolase activity, production of compounds that inhibit enzymes such as
3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A, and cholesterol assimilation.
Lactic Acid Bacteria Lactobacillus spp. Cholesterol Probiotics
Kolesterol tüm vücut dokuları için temel bir
yapı taşı olduğu halde, kandaki kolesterol seviyesinin yüksek olması, koroner
kalp hastalığının en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu sebeple, serum
kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, özellikle kalp-damar hastalıklarının
önlenmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Mevcut yaşam tarzı, diet ile
alınan önlemler ve farmasötik maddeler kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde
yetersiz kalmaktadır. Son yıllarda, kandaki yüksek kolesterol seviyelerinin
düşürülmesinde yeni yaklaşımlar söz konusudur. Bu uygulamalar arasında,
probiyotik bakterilerin kullanımı önemlidir. Bugüne kadar bu konu üzerinde birçok
in vitro ve in vivo çalışma yapılmış ve özellikle belirli Lactobacillus türlerini içeren probiyotik ürünlerin kandaki yüksek
kolesterol seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. Probiyotik bakterilerin, safra tuzu hidrolizi
aktivitesi, 3-hidroksi-3-metilglutaril, koenzim A gibi inhibe edici enzimler
üretmeleri ile kolesterol asimilasyonu gibi farklı mekanizmalar kolesterol
seviyesini düşürme potansiyeline sahip olduklarını göstermektedir.
Laktik Asit Bakterileri Lactobacillus spp. Kolesterol Probiyotikler
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ocak 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 8 Sayı: 1 |