This study was carried out to breeding by selection of ‘Yomra’ and ‘Demir’ apple local varieties (Malus communis L.) grown in Arsin and Yomra districts of Trabzon (Turkey). In the study, fruit pomological characteristics of fifty-four ‘Yomra’ and fourty-four ‘Demir’ types were investigated in 2007-2008 years. "Weight-Ranked Method" was used in evaluating obtained data to select the promising apple local types. In the method, fruit weight, fruit diameter, total soluble solids, titratable acidity and firmness traits based to selection the promising types. In 5 ‘Yomra’ types (61YO41, 61YO42 and 61YO01 as partial alternate bearing; 61YO05 and 61YO06 as alternate bearing, respectively) selected by "Weight-Ranked Method", fruit weight, fruit diameter, firmness, total soluble solids and titratable acidity varied from 100.21 g to 107.68 g; from 64.20 mm to 68.66 mm; from 6.60 lb to 8.40 lb; from 12% to 15%, and from 3.50% to 7.10%, respectively. In 5 ‘Demir’ types (61DE36, 61DE20 and 61DE13 as partial alternate bearing; 61DE01 and 61DE12 as alternate bearing, respectively) selected by "Weight-Ranked Method", average values for fruit weight, fruit diameter, firmness, total soluble solids and titratable acidity varied from 100.16 g to 121.54 g; from 66.29 mm to 68.64 mm; from 6.80 lb to 8.75 lb; from 13.85% to 15.75%, and from 7.05% to 13.35%, respectively. As a result, it can be said that the 10 selected types in ‘Yomra’ and ‘Demir’ apples are promising types. These genotypes can be recommended for future breeding studies as table cultivars due to general quality characteristics.
Key Words: Apple, Malus communis L., breeding, selection, genotype
Arsin ve Yomra İlçelerinde (Trabzon, Türkiye) Yetiştirilen ‘Yomra’ ve ‘Demir’ Elması Çeşitlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı
Özet
Bu çalışma Trabzon’un Arsin ve Yomra ilçelerinde yetiştirilmekte olan ‘Yomra’ ve ‘Demir’ elma çeşitlerinin seleksiyon yoluyla ıslahı amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, 54 'Yomra' ve 44 'Demir' elmasına ait tiplerde 2007 ve 2008 yıllarına ait pomolojik özellikler belirlenmiştir. Ümitvar tiplerin belirlenmesinde tartılı derecelendirme yöntemi kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede meyve ağırlığı, meyve çapı, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik ve meyve eti sertliği özellikleri esas alınmıştır. Seçilen 5 ‘Yomra’ tipinde (Kısmi periyodisite gösteren 61YO41, 61YO42 ve 61YO01 ile mutlak periyodisite gösteren 61YO05 ve 61YO06) meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı ve titre edilebilir asitlik değerleri, sırasıyla, 100.21 g ile 107.68 g; 64.20 mm ile 68.66 mm; 6.60 lb ile 8.40 lb; %12 ile %15 ve %3.50 ile %7.10 arasında değişmiştir. Seçilen 5 ‘Demir’ tipinde (Kısmi periyodisite gösteren 61DE36, 61DE20 ve 61DE13 ile mutlak periyodisite gösteren 61DE01 ve 61DE12) bu değerler, sırasıyla, 100.16 g ile 121.54 g; 66.29 mm ile 68.64 mm; 6.80 lb ile 8.75 lb; %13.85 ile %15.75 ve %7.05 ile %13.35 arasında değişmiştir. Ümitvar olarak seçilen 10 ‘Yomra’ ve ‘Demir’ tipi gelecekteki ıslah çalışmaları için genel kalite özellikleri dolayısıyla sofralık çeşit adayları olarak tavsiye edilebilir.
Anahtar Kelimeler: Elma, Malus communis L., ıslah, seleksiyon, genotip
Bu çalışma Trabzon’un Arsin ve Yomra ilçelerinde yetiştirilmekte olan ‘Yomra’ ve ‘Demir’ elma çeşitlerinin seleksiyon yoluyla ıslahı amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, 54 'Yomra' ve 44 'Demir' elmasına ait tiplerde 2007 ve 2008 yıllarına ait pomolojik özellikler belirlenmiştir. Ümitvar tiplerin belirlenmesinde tartılı derecelendirme yöntemi kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede meyve ağırlığı, meyve çapı, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik ve meyve eti sertliği özellikleri esas alınmıştır. Seçilen 5 ‘Yomra’ tipinde (Kısmi periyodisite gösteren 61YO41, 61YO42 ve 61YO01 ile mutlak periyodisite gösteren 61YO05 ve 61YO06) meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı ve titre edilebilir asitlik değerleri, sırasıyla, 100.21 g ile 107.68 g; 64.20 mm ile 68.66 mm; 6.60 lb ile 8.40 lb; %12 ile %15 ve %3.50 ile %7.10 arasında değişmiştir. Seçilen 5 ‘Demir’ tipinde (Kısmi periyodisite gösteren 61DE36, 61DE20 ve 61DE13 ile mutlak periyodisite gösteren 61DE01 ve 61DE12) bu değerler, sırasıyla, 100.16 g ile 121.54 g; 66.29 mm ile 68.64 mm; 6.80 lb ile 8.75 lb; %13.85 ile %15.75 ve %7.05 ile %13.35 arasında değişmiştir. Ümitvar olarak seçilen 10 ‘Yomra’ ve ‘Demir’ tipi gelecekteki ıslah çalışmaları için genel kalite özellikleri dolayısıyla sofralık çeşit adayları olarak tavsiye edilebilir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 2 Issue: 1 |