In this study, the relationships among fruit characters on 37 genotypes, previously selected from the population wild apricot of Gümüshane (Turkey) have been researched. In order to find the main variation trends between fruit and seed characters in the zerdali forms and to evaluate their correlation, data were processed according to the principal component analysis (PCA). As a result of correlation analysis, it is seen that some important relationships are found among the fruit, the seed and the fruit juice characteristics of wild apricot. The relations among fruit weight and other characteristics, except the total dry matter, have been found positive and significant. The highest relations regarding fruit weight have been observed between fruit size and flesh/seed ratio. Four groups are created according to the classification of multivariate cluster analysis; the group components consist of the following characteristics; the first component (PCA1: 33.41%); fruit thickness, fruit width, fruit weight, flesh/seed ratio and fruit length; the second component (PCA2: 20.90%); seed weight, kernel weight, seed width and seed thickness; the third component (PCA3: 13.04%); seed length, titratable acidity and pH; the fourth component (PCA4: 11.75%); soluble solids content and total dry matter. Consequently, with this study, it can be said that the knowledge that fruit weight and fruit size, seed weight and seed size, fruit acidity and pH, soluble solids content and total dry matter values can create a group, can be used; and therefore it will decrease workload and waste of time in selective breeding studies to be done on wild apricot.
Keywords: Wild apricot, Prunus armeniaca, classification, principal component analysis, cluster analysis
Temel Bileşen ve Kümeleme Analizi ile Zerdali (Prunus armeniaca L.) Genotiplerinin Sınıflandırılması
Özet
Bu çalışmada daha önceden Gümüşhane (Türkiye) ilindeki zerdali populasyonu içerisinden seçilmiş 37 genotip üzerinde önemli meyve karakterleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Genotiplerde meyve ve tohum özellikleri arasındaki temel değişimleri bulmak için veriler temel bileşen analizine (PCA) göre değerlendirilmiştir. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda zerdalide meyve, tohum ve meyve suyu özellikleri arasında bazı önemli ilişkilerin çıktığı görülmüştür. Meyve ağırlığı ile diğer özellikler arasındaki ilişkiler, toplam kuru madde hariç, pozitif ve önemli bulunmuştur. Meyve ağırlığı ile en yüksek ilişkiler meyve boyutları ile meyve eti / çekirdek oranı arasında görülmüştür. Çok değişkenli kümeleme analizi ile sınıflandırmada oluşan dört gruptan birinci bileşende (PCA1: %33.41) meyve kalınlığı, meyve eni, meyve ağırlığı, et çekirdek oranı ve meyve boyu; ikinci bileşende (PCA2: %20.90) çekirdek ağırlığı, çekirdek içi ağırlığı, çekirdek eni ve çekirdek kalınlığı; üçüncü bileşende (PCA3: %13.04) çekirdek boyu, asitlik ve pH; dördüncü bileşende (PCA4: %11.75) suda çözünür kuru madde miktarı ve toplam kuru madde özellikleri yer almıştır. Sonuç olarak, bu çalışma ile zerdalide yapılacak seleksiyon ıslahı çalışmalarında genel olarak meyve ağırlığı ile meyve boyutları, çekirdek ağırlığı ile çekirdek boyutları, meyve asitliği ile pH ve suda çözünür kuru madde miktarı ile toplam kuru madde değerlerinin bir grup oluşturabileceğine dair bilginin kullanılabileceği; zaman kaybını ve iş yükünü azaltabileceği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: Zerdali, Prunus armeniaca, sınıflandırma, temel bileşen analizi, kümeleme analizi
Bu çalışmada daha önceden Gümüşhane (Türkiye) ilindeki zerdali populasyonu içerisinden seçilmiş 37 genotip üzerinde önemli meyve karakterleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Genotiplerde meyve ve tohum özellikleri arasındaki temel değişimleri bulmak için veriler temel bileşen analizine (PCA) göre değerlendirilmiştir. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda zerdalide meyve, tohum ve meyve suyu özellikleri arasında bazı önemli ilişkilerin çıktığı görülmüştür. Meyve ağırlığı ile diğer özellikler arasındaki ilişkiler, toplam kuru madde hariç, pozitif ve önemli bulunmuştur. Meyve ağırlığı ile en yüksek ilişkiler meyve boyutları ile meyve eti / çekirdek oranı arasında görülmüştür. Çok değişkenli kümeleme analizi ile sınıflandırmada oluşan dört gruptan birinci bileşende (PCA1: %33.41) meyve kalınlığı, meyve eni, meyve ağırlığı, et çekirdek oranı ve meyve boyu; ikinci bileşende (PCA2: %20.90) çekirdek ağırlığı, çekirdek içi ağırlığı, çekirdek eni ve çekirdek kalınlığı; üçüncü bileşende (PCA3: %13.04) çekirdek boyu, asitlik ve pH; dördüncü bileşende (PCA4: %11.75) suda çözünür kuru madde miktarı ve toplam kuru madde özellikleri yer almıştır. Sonuç olarak, bu çalışma ile zerdalide yapılacak seleksiyon ıslahı çalışmalarında genel olarak meyve ağırlığı ile meyve boyutları, çekirdek ağırlığı ile çekirdek boyutları, meyve asitliği ile pH ve suda çözünür kuru madde miktarı ile toplam kuru madde değerlerinin bir grup oluşturabileceğine dair bilginin kullanılabileceği; zaman kaybını ve iş yükünü azaltabileceği söylenebilir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 30, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 2 Issue: 2 |