Son yıllarda
hastalık - beslenme ilişkisinin toplumdaki farkındalığının artmasıyla daha
temiz, besleyici ve kimyasal kalıntı içermeyen gıda talebi ortaya çıkmıştır. Bu
talebi karşılamak amacıyla yetiştirilmesinde kimyasal ilaç, hormon ve gübre
kullanımının olmadığı, ürünün işlenmesi ve depolanması süresince koruyucu,
aroma, boya, antibiyotik vb. hiçbir kimyasal madde eklenmeyen, organik gıda
olarak isimlendirilmiş bir gıda sınıfı ortaya çıkmıştır. Birçok tüketici daha
güvenli ve sağlıklı olduklarını düşündükleri için daha yüksek ücret ödemelerine
rağmen organik gıda tüketmek istemektedirler. Ancak organik gıdaların besin
içerikleri üzerine yapılan araştırmalarda birbirlerini destekleyen ve çelişen
sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada organik ve konvansiyonel yöntemlerle
üretilmiş çeşitli bitkisel ve hayvansal gıdaların fiziksel ve kimyasal kompozisyonlarının
değerlendirildiği araştırmalar derlenmiştir.
In recent years,
the growing awareness of the disease-nutritional relationship in society has
led to a cleaner, nutritious and chemical residue-free food demand. In order to
meet this demand, a new concept called organic food has emerged of which food
is grown or raised, processed and stored and sold to the consumers without the
use of any chemical matters such as pesticides, fertilizers, preservatives,
hormones, aromas, colorings, antibiotics, etc. Many consumers want to consume
organic food despite paying higher prices, because they think these are safer
and healthier.However, research on the nutrient content of organic foods has
given conflicting and supportive results.In this study, the research results on
the evaluation of the physical and chemical compositions of various vegetable
and animal foods produced by organic and conventional methods have been
compiled.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 2 |