Activated carbon is a porous material with a wide range of applications. Activated carbons derived from natural and agricultural sources are more cost effective and sustainable. Therefore, studies on activated carbons synthesized from biomass have increased. The aim of this study was to utilize waste resources such as hazelnut meal and waste coffee grounds as activated carbon. Activated carbons with impregnation ratios of 2:1, 3:1 and carbonization temperatures of 400°C, 500°C, 600°C were prepared from hazelnut bagasse and coffee waste by chemical activation with ZnCl2. BET, SEM-EDS and FTIR analyses were performed to determine the surface properties of the activated carbons. The highest surface area of 846 m2/g was obtained in activated carbons obtained from hazelnut bagasse at 3:1 impregnation ratio and 500°C temperature. The largest total pore volume was obtained as 0.645 cm3/g. The highest surface area of 747.5 m2/g was obtained for the coffee waste activated carbons at 3:1 impregnation ratio and 500 °C temperature.
FHD-2021-1717
Aktif karbon, çok geniş kullanım alanına sahip, gözenekli karbonlu bir malzemedir. Doğal ve tarımsal kaynaklardan elde edilen aktif karbonlar daha düşük maliyetli ve sürdürülebilirdir. Bu nedenle biyokütleden sentezlenen aktif karbonlar üzerine yapılan çalışmalar artmıştır. Bu çalışmada, fındık küspesi ve atık kahve telvesi gibi atık olarak nitelendirilen kaynakların aktif karbon olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Fındık küspesi ve kahve atığından, ZnCl2 kimyasal aktivasyonu ile 2:1, 3:1 emdirme oranlarında ve 400°C, 500°C, 600°C karbonizasyon sıcaklıklarında aktif karbon üretilmiştir. Aktif karbonların yüzey özelliklerini belirlemek üzere BET, SEM-EDS ve FTIR analizleri gerçekleştirilmiştir. Fındık küspesinden elde edilen aktif karbonlarda en yüksek yüzey alanı 846 m2/g olarak 3:1 emdirme oranında ve 500°C sıcaklıkta elde edilmiştir. En büyük toplam gözenek hacmi ise 0.645 cm3/g olarak elde edilmiştir. Atık kahveden elde edilen aktif karbonlarda ise en yüksek yüzey alanı 747.5 m2/g olarak 3:1 emdirme oranında ve 500 °C sıcaklıkta elde edilmiştir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
FHD-2021-1717
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Environmental and Sustainable Processes, Materials Science and Technologies |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | FHD-2021-1717 |
Early Pub Date | February 23, 2024 |
Publication Date | April 15, 2024 |
Submission Date | August 7, 2023 |
Acceptance Date | February 14, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 2 |