In this study, the effects of different hazelnut varieties and impeller velocities on energy consumption, hazelnut cracking efficiency and kernel quality in the centrifugal hazelnut cracking method were examined. Giresun Quality Tombul, Levant Quality Çakıldak and Kara hazelnuts, which are important Turkish hazelnut varieties, were selected as the study material. A centrifugal type machine, which does not require grading, crackes with the help of a rotating impeller, and has a crushing capacity of 100 kg per hour, was used as the experimental device. The study was carried out at 4 different fan rotation speeds: 350, 750, 1100 and 1450 rpm. According to the study results, although it is resulted that each hazelnut varieties different behaviors at different impeller velocities, it can be said that the optimum benefit is achieved at 1100 rpm. The results of the article emphasize that equipment adjustments and the development of hazelnut variety-specific processing strategies are important in optimizing cracking and parted rates in the hazelnut processing process. This study can serve as a basis for studies aimed at contributing to efficiency and quality improvements in the hazelnut processing industry.
Bu çalışmada, savurmalı fındık kırma yönteminde farklı fındık çeşitlerinin ve işleme hızlarının enerji tüketimi, fındık kırma verimi ve iç kalite üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma materyali olarak önemli Türk fındık çeşitleri olan Giresun Kalite Tombul, Levant Kalite Çakıldak ve Kara fındık seçilmiştir. Deney düzeneği olarak boylama gerektirmeyen, dönen fan yardımıyla kırma yapan, saatlik 100 kg kırma kapasitesine sahip savurmalı tip makine kullanılmıştır. Çalışma 350, 750, 1100 ve 1450 rpm olamk üzere 4 farklı fan dönüş hızında yürütülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre farklı fan dönüş hızlarında her fındık çeşidinin farklı davranışlar sergilediği görülse de optimum faydanın 1100 rpm’de sağlandığı söylenebilir. Makalenin sonuçları, ekipman ayarlamalarının ve fındık çeşitlerine özgü işleme stratejilerinin geliştirilmesinin, fındık işleme sürecinde çatlama ve parçalanma oranlarının optimize edilmesinde önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışma, fındık işleme sanayinde verimlilik ve kalite iyileştirmelerine katkı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara temel teşkil edebilecek özelliktedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Energy Generation, Conversion and Storage (Excl. Chemical and Electrical), Machine Design and Machine Equipment, Machining |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 29, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | July 25, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 13 Issue: 2 |