Bu araştırma azot ve fosfor dozlarının, meranın ot
verimi ve bazı kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla
Burdur’da 2014 ve 2015 yıllarında iki yıl süre ile yürütülmüştür. Araştırmada 5
farklı azot dozu (0, 3, 6, 9 ve 12 kg/da) ve 3 farklı fosfor (0, 5 ve 10 kg/da)
dozu uygulanmıştır. Araştırmada kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein
verimi, ADF, NDF oranları, toplam sindirilebilir besin maddesi (TSBM) ve nispi
yem değeri (NYD) incelenmiştir. İki yıllık ortalama sonuçlara göre, azot
dozları artıkça kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, TSBM ve
NYD artarken, ADF ve NDF oranları azalmıştır. Fosfor dozlarındaki artışlar ise
kuru ot verimi, ham protein verimi, TSBM ve NYD’ni arttırırken, ADF oranını
azaltmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, Burdur’da taban merada yüksek ot
verimi ve kalitesi için 9 kg/da azot, 10 kg/da fosfor uygulaması önerilebilir.
This research was conducted to determine the effects of nitrogen and phosphorus on forage yield and quality of rangelands in Burdur in 2014 and 2015 years. Five different N doses (0, 30, 60, 90 and 120 kg ha-1) and three different P doses (0, 50 and 100 kg ha-1) were applied in this research. This research was conducted in randomized block design with three replication. Hay yield, botanical composition, crude protein (CP), crude protein yield, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), total digestible nutrient (TDN) and relative feed value (RFV) were determined. Nitrogen applications significantly affected all components determined. According to results of two years, nitrogen applications increased hay yield, CP ratio, CP yield, TDN and RFV, while it decreased ADF and NDF ratios. Phosphorus applications increased hay yield, CP yield, TDN and RFV, while it decreased ADF ratios. According to results of this research, 90 kg ha-1 nitrogen application and 100 kg ha-1 phosphorus applications are recommended for high hay yield and quality in rangelands in Burdur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Submission Date | March 1, 2017 |
Acceptance Date | March 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 12 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.