Red poppy, belongs to Papaveraceae family and it is a quite widespread annual plant worldwide. Green leaves of red poppy plants are either fried or consumed as fresh in salads. It is also widely used in folk medicine. Yellow ones are believed to be well for inflammatory diseases and red ones are believed to be strong antioxidant and anti-carcinogen. In this study, nutrient concentrations of red poppy (Glaucium grandiflorum Boiss.&Huet var. grandiflorum) plants, quite widespread in Turkey and used in folk medicine for treatment of various diseases were determined. Anticarcinogenic, antioxidant and antimicrobial effects of water, and ethanol extracts of the plants were also investigated. Cytotoxic effects of the plants were assessed through breast cancer cell lines (MCF-7) and the effects on healthy cells were compared by using Human Umbilical Vein Endothelial Cells (HUVEC). Cell proliferation tests were conducted spectrophotometrically at 450-500 nm by using XTT kit.
Nutrient concentrations of red poppy plants were determined as follows: 3.25% N, 0.110% P, 2.13% K, 0.44% Ca, 0.10% Mg, 205.9 mg Fe kg-1, 21.1 mg Zn kg-1, 22.7 mg Mn kg-1 and 6.1 mg Cu kg-1. Plants did not have any anti-proliferative impacts on human healthy endothelial cells. They had moderate growth-inhibiting effect on MCF-7 cells. On the other hand, in-cell antioxidant activities were determined through total antioxidant (TAS) and total oxidant (TOS) tests. Antimicrobial effects were put forth through finding MIC values on several gram positive, gram negative and fungus strains. Low antimicrobial effect levels were observed.
Gelincik, ismini verdiği Papaveraceae yani Gelincikgiller familyasından, tüm dünyada geniş
yayılma alanına sahip olan tek yıllık bir bitki türüdür. Gelincik bitkisinin yeşil yaprakları
kavrularak veya salata olarak tüketilir. Ayrıca, halk ilacı olarak da kullanımı
yaygındır. Halk arasında sarı renkli
olanlarının çeşitli iltihabik hastalıklara iyi geldiğine inanılırken, kırmızı
renkli olanlarının kuvvetli antioksidan ve antikanserojen olduğu
düşünülmektedir. Bu çalışmada, ülkemizde yayılış gösteren ve halk
arasında tıbbi amaçlı olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı
bilinen kırmızı gelincik (Glaucium
grandiflorum Boiss.&Huet var. grandiflorum) bitkisinin besin elementleri
konsantrasyonlarının, su ve etanol ekstraktlarının
antikanser, antioksidan ve antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırmada, sitotoksik etkileri, meme kanseri hücre hattı
(MCF-7) kullanılarak değerlendirilmiş ve sağlıklı hücreler üzerindeki etkileri
insan epiteliyal hücreleri (HUVEC) kullanılarak karşılaştırılmıştır. Hücre proliferasyon
testleri XTT kiti kullanılarak, 450-500 nm de spektrofotometrik olarak
belirlenmiştir.
Araştırma
bulguları besin elementleri konsantrasyonları bakımından değerlendirildiğinde,
Gelincik bitkisinin %3.25 N, %0.110 P,%2.13 K, %0.44 Ca, %0.10 Mg, 205.9 mg/kg
Fe, 21.1 mg/kg Zn, 22.7 mg/kg Mn ve 6.1 mg/kg Cu konsantrasyonlarına sahip
olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, insan sağlıklı epitelyal hücreleri üzerinde
antiproliferatif etkileri gözlenmemiştir. MCF-7 hücreleri üzerinde orta
dereceli hücre büyümesini durdurucu etkileri belirlenmiştir. Diğer taraftan,
hücre içinde antioksidan aktivitelerinin bulunduğu Total antioksidan (TAS),
total oksidan (TOS) testleriyle belirlenmiştir.
Antimikrobiyal etkinlikleri de çeşitli gram pozitif, gram negatif ve
mantar suşu üzerinde MIC değerlerinin bulunmasıyla ortaya konulmuştur. Zayıf
düzeyde antimikrobiyal etkinlikleri belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Submission Date | August 31, 2018 |
Acceptance Date | November 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.