Meyve bahçelerinin
beslenme durumunun belirlenmesinde en iyi metot yaprak analizleridir. Bitki dokularının
besin elementi seviyeleri bitkilerin besin elementi alımını en doğru şekilde
yansıtır. Bu çalışma Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arazisinde bulunan
12 yaşında ve tohum anacı üzerine aşılı “İsmail Ağa” kayısı çeşidinde
yürütülmüştür. Tam çiçekten başlayıp yaprak dökümüne kadar 2 haftada 1 olmak
üzere toplam 15 farklı dönemde yaprak örnekleri alınmıştır. Yaprakların besin
elementi içerikleri belirlenmiş ve besin elementleri ve besin elementleri
arasındaki oranların mevsimsel değişimleri araştırılmıştır. Yapraklarda N, P,
Cu, Mn ve Zn sezon ortasına kadar hızlı bir azalış göstermiştir. İlerleyen zamanlarda
N hafif azalırken P hafif artış göstermiştir. Cu, Mn ve Zn ise sezon sonuna
kadar stabil kalmıştır. Ca vejetasyon sonuna kadar artarken K ve B başlangıçta
sezon ortasına kadar bir artış gösterirken daha sonar azalan bir değişim
göstermiştir. Mg ilk 3 dönemde hızlı bir artış göstermiş fakat ilerleyen
zamanlarda azalmıştır. Fe sezon boyunca değişmemiştir. Yaprakların N:P, N:K,
N:Ca, N:Mg, K:P, K:Ca, K:Mg, P:Zn, Ca:B, K:B oranları sırasıyla ve ortalama
olarak 3.49-11.58, 0.49-1.97, 0.61-7.18, 3.96-12.94, 3.12-17.40, 1.07-3.64,
5.54-10.73, 80-523, 210-788, 687-989 olmuştur.
The best method for determining the nutritional
status of fruit orchards is leaf analysis. Nutrient levels of plant tissues
reflect the nutrient uptake of plants in the most accurate way. This study was conducted
on 12 years old "İsmail Ağa" apricot cultivar grafted on
“Apricot Seedling” rootstock at Egirdir Fruit
Research Institute, Isparta-Turkey. In every couple of weeks
as regular, leaf samples were collected at 15
different stages from starting full bloom to lasting until the end of the
season. Nutrient contents of leaf were determined and the seasonal changes of
nutrients and the rations between nutrients were investigated. In leaves, N, P,
Cu, Mn and Zn showed a rapid decrease until mid-season. In the following
periods, while N decreased and P increased slightly. Cu, Mn and Zn remained
stable until the end of the season. While Ca increased until at the end of
vegetation, K and B showed initially an increasing change until mid-season,
subsequently a decreasing change. Mg showed a rapid increase in the first 3
periods but decreased in the following periods. Fe didn’t changed throughout
the season. The rations of N:P, N:K, N:Ca, N:Mg, K:P, K:Ca, K:Mg, P:Zn,
Ca:B, K:B in leaf were respectively and averagely 3.49-11.58,
0.49-1.97, 0.61-7.18, 3.96-12.94, 3.12-17.40, 1.07-3.64, 5.54-10.73, 80-523,
210-788, 687-989.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | September 24, 2019 |
Submission Date | May 19, 2018 |
Acceptance Date | May 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 14 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.