Bu çalışma,
yaygın tüketilen besinlerin kaynağı olan buğdayın verimini ve beslenme
öğelerini geliştirme olanağını araştırmak üzere Burdur ilinde tarla
koşullarında yürütülmüştür. Buğdayın tane dolum aşamasının hemen öncesinde
yapraktan 1 ve 2 kez, %0.5 ve %1.0 dozlarında üre formunda azot ve %0.1 ve %0.2
dozlarında ZnSO4 formunda çinko çözeltileri dekara 200 lt gelecek
şekilde uygulanmıştır. Bitkiler tam olgunluk devresine ulaştıklarında elle
hasat edilmiş, verim, 1000 tane ağırlığı ile tanenin besin elementi, glüten,
nişasta, protein konsantrasyonları belirlenmiştir.
Araştırma
sonuçları çinko ve azotun ayrı ayrı uygulamalarının verimi artırdığı, çinko ve
azotun bir arada uygulandığı konularda ise verimin kontrole yakın olduğunu
göstermiştir. Azot uygulaması verim üzerinde en etkili uygulama olmuş, azotun
%1 dozunun bir ve iki kez uygulamasının verimi %15.5 artırdığı tespit
edilmiştir. Uygulamaların tümü 1000 tane ağırlığını kontrole oranla artırmış,
kontrolde 40.3 g olan 1000 tane ağırlığı tek başına çinkonun %0.1 dozunun 2 kez
uygulanmasıyla 48.8 g ağırlığa ulaşmıştır. Uygulamalar tanenin azot içeriğinde
azalmaya neden olmuş, bu durum artan verim nedeniyle besin elementlerinin
seyrelmiş olması ile ilişkilendirilmiştir. Tanenin çinko içeriği azot
uygulaması ile azalmış ancak çinko ve çinko+azot uygulamasıyla kontrole oranla
istatistiki olarak önemli düzeyde (p<0.05) artmıştır. Çinko ve azotun bir
arada verilmesi çinko içeriği yönünden en etkili uygulama olmuş, kontrolde 43.3
olarak belirlenen çinko içeriğini çinko+azotun birinci dozunun bir kez
uygulanması ile 63.7 mg/kg değerine çıkmıştır. Potasyum, demir, mangan ve bakır
içerikleri uygulamalardan istatistiki olarak etkilenmemiştir (p>0.05).
Protein ve glüten içeriğinde, azot içeriğinde olduğu gibi uygulamalara bağlı
olarak azalma meydana gelmiştir. Nişasta içeriği ise uygulamalara bağlı olarak
artış göstermiştir.
SDÜ BAP
4911-YL1-17
Makale yazarları SDÜ BAP birimine teşekkür eder.
A field experiment
at Burdur province was carried out to determine the improvement possibilities
of the yield and nutritional facts of wheat, which is the source of widely
consumed foods. Prior the heading & flowering stage, foliar fertilization
at the dose of 2 m3 ha-1 which containing 0.5% or 1.0% nitrogen as urea and
0.1% or 0.2 zinc as ZnSO4 were applied once or twice. The plants were harvested
by human source when they reached full maturity, yield, thousand grain weights,
the nutrient, gluten, starch and protein contents were determined.
Results revealed that
the individual applications of zinc or nitrogen increased the yield; however,
yield values were close to control in nitrogen+zinc applied plots. Nitrogen
application was the most effective on yield, which was determined that once and
twice application of 1% dose of nitrogen increased the yield by 15.5%. All of
the applications increased the weight of 1000 grains compared to the control.
The weight of 1000 grains, which was 40.3 g in the control, reached 48.8 g by
applying 0.1% dose of zinc twice. Applications caused a decrease in the
nitrogen content of the grain, which was associated with the dilution of
nutrients due to increased yield. The zinc content of the grain decreased with
nitrogen application but zinc and zinc + nitrogen application improved zinc
content significantly (p <0.05) compared to the control. The combination of
zinc and nitrogen application was the most effective application in terms of
zinc content. The zinc content was 43.3 mg kg-1 in the control which was
increased up to 63.7 mg kg-1 with the first dose of zinc + nitrogen. Potassium,
iron, manganese and copper contents were not affected statistically by
applications (p>0.05). Protein and gluten contents decreased depending on
applications in accordance with nitrogen content. Starch content increased
depending on the applications.
4911-YL1-17
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research |
Authors | |
Project Number | 4911-YL1-17 |
Publication Date | April 7, 2020 |
Submission Date | November 14, 2019 |
Acceptance Date | December 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.