Bu çalışma silajlık mısır çeşitlerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2018 ve 2019 yıllarında Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Bu çalışmada materyal olarak altı tane silajlık mısır çeşidi (DKC721, Hido, Kilowatt, Kolosseus, LG30709 ve PR31Y43) kullanılmıştır. Çalışmada incelenen özellikler kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF, NDF, toplam sindirilebilir besin maddesi ve nispi yem değeridir. İki yıllık ortalama sonuçlara göre, en yüksek kuru ot verimi Hido (2565.7 kg/da) ve Kolosseus (2474.5 kg/da) çeşitlerinde belirlenirken, en düşük kuru ot verimi PR31Y43 (2096.3 kg/da) çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek ham protein oranı (% 9.20) PR31Y43 çeşidinden, en düşük ham protein oranı (% 7.28) Kolosseus çeşidinden elde edilmiştir. Ham protein veriminde, NDF oranında, nispi yem değerinde Hido çeşidi, ADF oranında Hido, Kilowat ve DKC721 çeşitleri, TSBM oranında Hido, Kilowat ve DKC721 çeşitleri en iyi değerlere sahip olmuştur. Araştırmadan elde edilen iki yıllık ortalama sonuçlara göre, verim ve kalite faktörleri birlikte değerlendirildiğinde Hido çeşidinin Göller Bölgesi koşulları için önerilebileceği sonucuna varılmıştır.
This research was conducted to determine yield and some quality characteristics of silage maize varieties at Isparta University of Applied Sciences, Agricultural Faculty, Education, Research and Application Farm in 2018 and 2019. This study was carried out according to a randomized block experiment design with three replicates. In this study, six silage maize varieties (DKC721, Hido, Kilowatt, Kolosseus, LG30709 ve PR31Y43) were used as material. The characteristics examined in the study were hay yield, crude protein content, crude protein yield, ADF, NDF, total digestible nutrients and relative feed value. According to the two-year average results, the highest hay yield was determined in Hido (25.66 t ha-1) and Kolosseus (24.75 t ha-1) varieties, while the lowest hay yield (20.96 t ha-1) was obtained from the PR31Y43 variety. The highest crude protein ratio (9.20%) was obtained from the PR31Y43 variety and the lowest crude protein ratio (7.28%) was obtained from the Kolosseus variety. Hido variety in crude protein yield, relative feed value, NDF ratio, Hido, Kilowat and DKC721 at ADF ratio, Hido, Kilowat and DKC721 at TDN ratio had the best values. According to the two-year average results obtained from the research, when the yield and quality factors were evaluated together, it was concluded that the Hido variety could be recommended for the conditions of the Lake Region.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 9, 2020 |
Submission Date | October 16, 2020 |
Acceptance Date | November 27, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 15 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.