Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Yerfıstığı Çeşitlerinde Bakteri Aşılaması ve Demir Uygulamasının Nodülasyon ve Verime Etkisi

Year 2022, Volume: 17 Issue: 1, 34 - 39, 28.06.2022
https://doi.org/10.54975/isubuzfd.1089567

Abstract

Farklı yerfıstığı çeşitlerinde bakteri aşılaması ve demir uygulamalarının nodülasyon ve verime etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışma, Adana İl’i Ceyhan İlçesi Altıkara köyünde 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada, I. ürün olarak NC-7, Halisbey, Arıoğlu 2003 ve Osmaniye 2005 yefıstığı çeşitleri kullanılmıştır. Denemede üç farklı demir sülfat dozu (Fe0, Fe1: 5 kg Fe/da, Fe2: 10 kg Fe/da) ve 2 farklı bakteri uygulaması (B0: aşılamasız; B1: 380 nolu R.leguminosarum suşuyla aşılanmış) yapılmıştır. Birinci ürün olarak ekilen yerfıstığı bitkisinin çiçeklenme döneminde kök ve yeşil aksam örneklemesi; hasat döneminde ise kök, yeşil aksam ve dane örneklemesi yapılmıştır.
Sonuçlar gerek 1. yıl gerekse 2. yıl bitkilerde nodül oluşumu olmadığını göstermiştir. Dolayısıyla nodülasyon, biyomas ve çeşitli aksamların N içeriklerinde bakteri aşılamasına bağlı herhangi bir etki de görülmemiştir. Demir uygulamasına bağlı olarak ise incelenen parametrelerde çiçeklenme ve hasat dönemine ve denemede kullanılan yerfıstığı çeşitlerine bağlı olarak farklı etkiler görülmüştür. İncelenen parametreler açısından kullanılan çeşitlere göre değişen farklılıklar belirlenmiştir. Meyve verimi açısından Halisbey çeşidi 1. yıl en yüksek verim değeri gösterirken (694 kg/da) bunu Osmaniye 2005 (686 kg/da) ve Arıoğlu 2003 (644 kg/da) izlemiş, 2. yıl ise her üç çeşit de 700-721 kg/da arasında verim değeri göstermiş, NC-7’den 1. yıl 457 kg/da, 2. yıl 458 kg/da verim alınmıştır.

Supporting Institution

Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi

Project Number

ZF-2006-D-17

Thanks

Bu çalışmayı ZF-2006-D-17 numaralı proje ile destekleyen Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimine teşekkür ederiz. Doktora tezinden makalenin oluşturulmasında yardımları olan Prof. Dr. Kemal Doğan'a teşekkür ederiz.

References

  • Adjei, M.B., Quesenberry, K.H., Chambliss, C.G. (2002). Nitrogen Fixation and Inoculation of Forage Legumes. University of Florida. Ifas Extension. USA.
  • Ahmad, S., Rafey, A., Singh, R.K., Verma, U.K. (1988). Response of groundnut varieties to different spacing. Field Crop Abst., Vol:41 No:3
  • Arıoğlu, H., (1999). Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, Genel Yayın No: 220, Adana, 74-109 s.
  • Beasley, J.P., (1990). Peanut Growth and Development. The Cooperative Extension Service, The University of Georgia. SB 23-3, USA.
  • Bek. Y., (1983). Araştırma ve Deneme Metodları. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notu Yay. No: 92. Adana.
  • Biren, S., (2002). Bakteri (Bradyrhizobium japonicum) Aşılamasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Koşullarında Soya (Glycine max. L.) Bitkisinde Nodülasyona ve Tane Verimine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, Adana.
  • Coskan, A., Gök, M., Onaç, I., Ortaş, İ., (2004). Einfluss von Mykorrhiza- und Rhizobiumbeimpfung bei Sojabohne (Glycine max L.) auf Knöllchenbildung, Mykorrhizainfektion, Trockenmasse sowie N- und P-Aufnahme. Deutsch-Turkische Agrarforschung y. Sympossium von 24-30 Marz 2003, Ankara.
  • Doğan, K., Gök, M., Coşkan, A., Güvercin, E., (2007). Bakteriyel Aşılama ile Demir Uygulamalarının 1. Ürün Yerfıstığı Bitkisinde Nodülasyon ve Azot Fiksasyonuna Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1):35-46.
  • Durrant, M.C., (2001). Controlled Protonation of Iron-Molybdenum Cofactor by Nitrogenase: A structural and theoreticel Analysis. Department of Biological Chemistry, John Innes Centre, Norwich Research Park, Colney, Norwich U.K.
  • FAO (1982). Application of Nitrogen-Fixing Sytems in Soil Management. FAO. Rome. http://www.fao.org/3/ar126e/ar126e.pdf
  • Gök, M., Coşkan, A., Doğan, K., Arıoğlu, H., (2003). bakteriyel Aşılama ile Demir ve Molibden Uygulamalarının Yerfıstığı Bitkisinde Nodülasyon ve Biyomas Oluşumuna Etkisi. Gelişme Raporu, Proje No: ZF2002BAP75.
  • Gök, M., Doğan, K., Coşkan, A., Arıoğlu, H. (2004). Bakteriyel aşılama ile demir ve molibden uygulamalarının yerfıstığı bitkisinde nodülasyon ve biyomas oluşumuna etkisi. 3. Ulusal Gübre Kongresi “Tarım Sanayi Çevre”, 11-13 ekim 2004 Tokat. Bildiriler Kitabı, 2. cilt, S. 909-920.
  • Gök, M., Doğan, K., Coşkan, A., Arıoğlu, H. (2005). Yerfıstığı Bitkisinde Bakteriyel Aşılama ile Demir ve Molibden Uygulamalarının Nodülasyon, N2-Fiksasyonu ve Verime Etkisi. IV. Tarım Kongresi Bildiri Kitabı, 21-23 Eylül, Şanlıurfa. S. 844-852.
  • Gök, M., Martin, P. (1993). Farklı Rhizobium Bakterileri ile Aşılamanın Soya, Üçgül ve Fiğde Simbiyotik Azot Fiksasyonuna Etkisi. Doğa-Tr. J. of Agriculture and Forestry 17, 753-761.
  • Güzel, E. (1986). Çukurova Bölgesinde Yerfıstığının Söküm ve Harmanlanmasının Mekanizasyonu ve Bitkinin Mekanizasyona Yönelik Özelliklerinin Saptanması Üzerinde Bir Araştırma, Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları No: 47, Ankara.
  • ILDIS (2003). International Legume Database & Information Service), KKEW, http://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/broom-70.html.9 p.
  • İşler, E., Coşkan, A. (2009). Farklı Bakteri (Bradyrhizobium japonicum) Asılama Yöntemlerinin Soyada Azot Fiksasyonu ve Tane Verimine Etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 15 (4) 324-331.
  • Jawad, A.A., Coşkan, A. (2019). Influence of Bacteria Isolated from Different Ecological Zone of Turkey on Maize Growth and Nutrient Uptake. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 7(sp2):115-120, 2019 doi:10.24925/turjaf.v7isp2.115-120.3173
  • Jordan, D.C. (1984). Rhizobiaceae. (Ed: Krieg NR, Holt JG, Murray RGE, Brenner DJ, Bryant MP, Moulder JW, Pfennig N, Sneath PHA, Staley JT) Bergey’s Manual of Systematik Bacteriology. Williams and Wilkins Company, Baltimore. London.
  • Kahnt, G. (1985). Welchen Vorfruchtwert haben Körnerlegüminosen? DLG Mitteilungen, Nr. 3, 138-140.
  • Kızıloğlu, F.T. (1995). Toprak Mikrobiyolojisi ve Biyokimyası. Atatürk Üniversitesi, Zir. Fak. Yay. No: 180. Erzurum.
  • Lemon, R.G., Lee, T.A. (1995). Production of Virginia Peanuts in the Rolling Plains and Southern High Plains of Texas. Texas Agricultural Extansion Service. The A&M University System. L-5140. Texas.
  • Sprent, J.I. (2001). Nodulation in legumes. Royal Botanic Gardens, Kew, UK. Goormachting, S., W. Capoen, and M. Holsters. 2004. Rhizobium infection: lessons from the versatile nodulation behaviour of water-tolerant legumes. Trends in Plant Science 9: 518-522.
  • Vincent, J.M. (1982). Nitrogen fixation in Legumes. Academic Press, Sydney. Werner, D., 1987. Pflanzliche und Mikrobielle Symbiosen. Georg Thieme Verlag Stuttgart. New York.
  • Whity, E.B. (2003). Producing Peanuts for Home Use. The Cooperative Extension Service. Institude Food and Agricultural Science. University of Florida.
  • Xingdong, L., Yongshan, W., Gaoying, Z. (2004). Influence of N Fertilizer on the Nitrogenase Activity (NA) in Nodüles and the Nitrate reductase Activity (NRA) in Leaves of Summer Sowing Peanut. College of Agronomy, Shandong Agriculturel University, Taian 271018, China.

Effect of Bacteria Inoculation and Iron Application Rates on Nodulation and Yield of Different Peanut Varieties

Year 2022, Volume: 17 Issue: 1, 34 - 39, 28.06.2022
https://doi.org/10.54975/isubuzfd.1089567

Abstract

This research was carried out two consecutive years in Adana-Ceyhan province at Cukurova Region to determine the effect of bacteria inoculation and iron applications on nodulation and yield of different peanut varieties. NC-7, Halisbey, Arıoglu 2003, Osmaniye 2005 varieties were used as first crop. Three different iron rates of Fe2SO4 (Fe0, Fe1: 50, Fe2: 100 kg ha-1) were applied and two bacteria treatment (B0: without inoculation, B1: Bradyrhizobium leguminosarum-380 inoculated) were used in the experiments. Root, shoot and nodule sampling were done during the flowering stage of first crop peanut whereas root, shoot samplings and yield determination were done during harvest.
In both years results showed that nodule formation did not occur in the plants. Therefore, no significant effects were observed in N contents of nodulation, biomass, and various plant parts due to bacteria inoculation, either. In terms of iron application, however, different effects were found in the parameters evaluated, depending on flowering stage, harvest time, and the pistachio variety used in the study. Differences were observed in the parameters of interest depending on the variety. Halisbey variety had the highest yield (6940 kg ha-1), followed by Osmaniye 2005 (6860 kg ha-1) and Arıoğlu 2003 (6440 kg ha-1) in the first year of the experiments whereas yield varied in the range of 7000-7210 kg ha-1 in all three varieties in the second year while NC-7 had a yield of 4570 kg ha-1 in the first year and 4580 kg ha-1 in the second year.

Project Number

ZF-2006-D-17

References

  • Adjei, M.B., Quesenberry, K.H., Chambliss, C.G. (2002). Nitrogen Fixation and Inoculation of Forage Legumes. University of Florida. Ifas Extension. USA.
  • Ahmad, S., Rafey, A., Singh, R.K., Verma, U.K. (1988). Response of groundnut varieties to different spacing. Field Crop Abst., Vol:41 No:3
  • Arıoğlu, H., (1999). Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, Genel Yayın No: 220, Adana, 74-109 s.
  • Beasley, J.P., (1990). Peanut Growth and Development. The Cooperative Extension Service, The University of Georgia. SB 23-3, USA.
  • Bek. Y., (1983). Araştırma ve Deneme Metodları. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notu Yay. No: 92. Adana.
  • Biren, S., (2002). Bakteri (Bradyrhizobium japonicum) Aşılamasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Koşullarında Soya (Glycine max. L.) Bitkisinde Nodülasyona ve Tane Verimine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, Adana.
  • Coskan, A., Gök, M., Onaç, I., Ortaş, İ., (2004). Einfluss von Mykorrhiza- und Rhizobiumbeimpfung bei Sojabohne (Glycine max L.) auf Knöllchenbildung, Mykorrhizainfektion, Trockenmasse sowie N- und P-Aufnahme. Deutsch-Turkische Agrarforschung y. Sympossium von 24-30 Marz 2003, Ankara.
  • Doğan, K., Gök, M., Coşkan, A., Güvercin, E., (2007). Bakteriyel Aşılama ile Demir Uygulamalarının 1. Ürün Yerfıstığı Bitkisinde Nodülasyon ve Azot Fiksasyonuna Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1):35-46.
  • Durrant, M.C., (2001). Controlled Protonation of Iron-Molybdenum Cofactor by Nitrogenase: A structural and theoreticel Analysis. Department of Biological Chemistry, John Innes Centre, Norwich Research Park, Colney, Norwich U.K.
  • FAO (1982). Application of Nitrogen-Fixing Sytems in Soil Management. FAO. Rome. http://www.fao.org/3/ar126e/ar126e.pdf
  • Gök, M., Coşkan, A., Doğan, K., Arıoğlu, H., (2003). bakteriyel Aşılama ile Demir ve Molibden Uygulamalarının Yerfıstığı Bitkisinde Nodülasyon ve Biyomas Oluşumuna Etkisi. Gelişme Raporu, Proje No: ZF2002BAP75.
  • Gök, M., Doğan, K., Coşkan, A., Arıoğlu, H. (2004). Bakteriyel aşılama ile demir ve molibden uygulamalarının yerfıstığı bitkisinde nodülasyon ve biyomas oluşumuna etkisi. 3. Ulusal Gübre Kongresi “Tarım Sanayi Çevre”, 11-13 ekim 2004 Tokat. Bildiriler Kitabı, 2. cilt, S. 909-920.
  • Gök, M., Doğan, K., Coşkan, A., Arıoğlu, H. (2005). Yerfıstığı Bitkisinde Bakteriyel Aşılama ile Demir ve Molibden Uygulamalarının Nodülasyon, N2-Fiksasyonu ve Verime Etkisi. IV. Tarım Kongresi Bildiri Kitabı, 21-23 Eylül, Şanlıurfa. S. 844-852.
  • Gök, M., Martin, P. (1993). Farklı Rhizobium Bakterileri ile Aşılamanın Soya, Üçgül ve Fiğde Simbiyotik Azot Fiksasyonuna Etkisi. Doğa-Tr. J. of Agriculture and Forestry 17, 753-761.
  • Güzel, E. (1986). Çukurova Bölgesinde Yerfıstığının Söküm ve Harmanlanmasının Mekanizasyonu ve Bitkinin Mekanizasyona Yönelik Özelliklerinin Saptanması Üzerinde Bir Araştırma, Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları No: 47, Ankara.
  • ILDIS (2003). International Legume Database & Information Service), KKEW, http://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/broom-70.html.9 p.
  • İşler, E., Coşkan, A. (2009). Farklı Bakteri (Bradyrhizobium japonicum) Asılama Yöntemlerinin Soyada Azot Fiksasyonu ve Tane Verimine Etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 15 (4) 324-331.
  • Jawad, A.A., Coşkan, A. (2019). Influence of Bacteria Isolated from Different Ecological Zone of Turkey on Maize Growth and Nutrient Uptake. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 7(sp2):115-120, 2019 doi:10.24925/turjaf.v7isp2.115-120.3173
  • Jordan, D.C. (1984). Rhizobiaceae. (Ed: Krieg NR, Holt JG, Murray RGE, Brenner DJ, Bryant MP, Moulder JW, Pfennig N, Sneath PHA, Staley JT) Bergey’s Manual of Systematik Bacteriology. Williams and Wilkins Company, Baltimore. London.
  • Kahnt, G. (1985). Welchen Vorfruchtwert haben Körnerlegüminosen? DLG Mitteilungen, Nr. 3, 138-140.
  • Kızıloğlu, F.T. (1995). Toprak Mikrobiyolojisi ve Biyokimyası. Atatürk Üniversitesi, Zir. Fak. Yay. No: 180. Erzurum.
  • Lemon, R.G., Lee, T.A. (1995). Production of Virginia Peanuts in the Rolling Plains and Southern High Plains of Texas. Texas Agricultural Extansion Service. The A&M University System. L-5140. Texas.
  • Sprent, J.I. (2001). Nodulation in legumes. Royal Botanic Gardens, Kew, UK. Goormachting, S., W. Capoen, and M. Holsters. 2004. Rhizobium infection: lessons from the versatile nodulation behaviour of water-tolerant legumes. Trends in Plant Science 9: 518-522.
  • Vincent, J.M. (1982). Nitrogen fixation in Legumes. Academic Press, Sydney. Werner, D., 1987. Pflanzliche und Mikrobielle Symbiosen. Georg Thieme Verlag Stuttgart. New York.
  • Whity, E.B. (2003). Producing Peanuts for Home Use. The Cooperative Extension Service. Institude Food and Agricultural Science. University of Florida.
  • Xingdong, L., Yongshan, W., Gaoying, Z. (2004). Influence of N Fertilizer on the Nitrogenase Activity (NA) in Nodüles and the Nitrate reductase Activity (NRA) in Leaves of Summer Sowing Peanut. College of Agronomy, Shandong Agriculturel University, Taian 271018, China.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research
Authors

Esin Güvercin 0000-0001-5571-7445

Mustafa Gök 0000-0003-2868-2720

Project Number ZF-2006-D-17
Early Pub Date June 27, 2022
Publication Date June 28, 2022
Submission Date March 17, 2022
Acceptance Date May 24, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 17 Issue: 1

Cite

APA Güvercin, E., & Gök, M. (2022). Farklı Yerfıstığı Çeşitlerinde Bakteri Aşılaması ve Demir Uygulamasının Nodülasyon ve Verime Etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1), 34-39. https://doi.org/10.54975/isubuzfd.1089567