Farklı yerfıstığı çeşitlerinde bakteri aşılaması ve demir uygulamalarının nodülasyon ve verime etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışma, Adana İl’i Ceyhan İlçesi Altıkara köyünde 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada, I. ürün olarak NC-7, Halisbey, Arıoğlu 2003 ve Osmaniye 2005 yefıstığı çeşitleri kullanılmıştır. Denemede üç farklı demir sülfat dozu (Fe0, Fe1: 5 kg Fe/da, Fe2: 10 kg Fe/da) ve 2 farklı bakteri uygulaması (B0: aşılamasız; B1: 380 nolu R.leguminosarum suşuyla aşılanmış) yapılmıştır. Birinci ürün olarak ekilen yerfıstığı bitkisinin çiçeklenme döneminde kök ve yeşil aksam örneklemesi; hasat döneminde ise kök, yeşil aksam ve dane örneklemesi yapılmıştır.
Sonuçlar gerek 1. yıl gerekse 2. yıl bitkilerde nodül oluşumu olmadığını göstermiştir. Dolayısıyla nodülasyon, biyomas ve çeşitli aksamların N içeriklerinde bakteri aşılamasına bağlı herhangi bir etki de görülmemiştir. Demir uygulamasına bağlı olarak ise incelenen parametrelerde çiçeklenme ve hasat dönemine ve denemede kullanılan yerfıstığı çeşitlerine bağlı olarak farklı etkiler görülmüştür. İncelenen parametreler açısından kullanılan çeşitlere göre değişen farklılıklar belirlenmiştir. Meyve verimi açısından Halisbey çeşidi 1. yıl en yüksek verim değeri gösterirken (694 kg/da) bunu Osmaniye 2005 (686 kg/da) ve Arıoğlu 2003 (644 kg/da) izlemiş, 2. yıl ise her üç çeşit de 700-721 kg/da arasında verim değeri göstermiş, NC-7’den 1. yıl 457 kg/da, 2. yıl 458 kg/da verim alınmıştır.
Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi
ZF-2006-D-17
Bu çalışmayı ZF-2006-D-17 numaralı proje ile destekleyen Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimine teşekkür ederiz. Doktora tezinden makalenin oluşturulmasında yardımları olan Prof. Dr. Kemal Doğan'a teşekkür ederiz.
This research was carried out two consecutive years in Adana-Ceyhan province at Cukurova Region to determine the effect of bacteria inoculation and iron applications on nodulation and yield of different peanut varieties. NC-7, Halisbey, Arıoglu 2003, Osmaniye 2005 varieties were used as first crop. Three different iron rates of Fe2SO4 (Fe0, Fe1: 50, Fe2: 100 kg ha-1) were applied and two bacteria treatment (B0: without inoculation, B1: Bradyrhizobium leguminosarum-380 inoculated) were used in the experiments. Root, shoot and nodule sampling were done during the flowering stage of first crop peanut whereas root, shoot samplings and yield determination were done during harvest.
In both years results showed that nodule formation did not occur in the plants. Therefore, no significant effects were observed in N contents of nodulation, biomass, and various plant parts due to bacteria inoculation, either. In terms of iron application, however, different effects were found in the parameters evaluated, depending on flowering stage, harvest time, and the pistachio variety used in the study. Differences were observed in the parameters of interest depending on the variety. Halisbey variety had the highest yield (6940 kg ha-1), followed by Osmaniye 2005 (6860 kg ha-1) and Arıoğlu 2003 (6440 kg ha-1) in the first year of the experiments whereas yield varied in the range of 7000-7210 kg ha-1 in all three varieties in the second year while NC-7 had a yield of 4570 kg ha-1 in the first year and 4580 kg ha-1 in the second year.
ZF-2006-D-17
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Project Number | ZF-2006-D-17 |
Early Pub Date | June 27, 2022 |
Publication Date | June 28, 2022 |
Submission Date | March 17, 2022 |
Acceptance Date | May 24, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 17 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.