Bu çalışmanın amacı, Burdur ilinde hayvancılık sektörünün mevcut durumunu inceleyip, Burdur ili açısından önemini ortaya koymaktır. Çalışmada Burdur İli hayvancılık sektörünün SWOT analizi yapılmakta ayrıca ildeki hayvancılık sektörünün, TR61 bölgesi ve Türkiye ortalaması ile karşılaştırmasına yer verilmektedir. Çalışma sonucunda; Burdur’un diğer TR61 bölgesi illeriyle karşılaştırıldığında, büyükbaş hayvancılıkta çok daha iyi durumda olduğu görülmüştür. İlde küçükbaş hayvancılık da önemli bir yere sahiptir ve küçükbaş hayvan sayısı istikrarlı şekilde artış göstermektedir. İlde et tavuğu üretimi yaygın değildir, genel olarak yumurta tavukçuluğu faaliyeti sürdürülmektedir. Özetle Burdur ilinin hayvancılık sektörü içinde en başarılı olduğu faaliyet kolu büyükbaş hayvancılık (süt sığırcılığı)’tır.
Burdur ili bir hayvandan elde edilen ortalama süt miktarı bakımından Türkiye illeri arasında birinci sırada yer almaktadır. En yüksek verimin Burdur ilindeki büyükbaş hayvanlardan elde edilmesi ilin hayvancılık alanındaki en büyük avantajıdır. (BAKA, 2018:26-27). Burdur ilinde kooperatifleşmenin ve örgütlenme çok iyi durumda olması, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin pilot üniversite seçilmesi, hayvancılık alanında desteklemelerden faydalanılması, üniversite bünyesinde güçlü veteriner fakültesinin ve hayvan hastanesinin bulunması gibi faktörler hayvancılık sektörünün gelişimine büyük katkılar sağlamaktadır (Akın ve Sipahi, 2019:161-162). Burdur ilinde hayvancılık sektörünü geliştirmek için yeni yem fabrikalarının ve süt işleme tesislerinin kurulması ve üretimde makineleşmenin sağlanması gerekliliği ön plana çıkmaktadır.
HAYVANCILIK SEKTÖRÜ BURDUR İLİ HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SWOT ANALİZİ
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 7 |