This study was carried out in Erzurum which has rich culinary culture. The study examined the culinary culture of Ramazan which is a part of the culinary culture of Erzurum. In this study, it is aimed to examine the product, process, concept or preparations for Ramadan. Qualitative research method was adopted in the study and the data were obtained by interview technique. As a result of the research, it was determined that the mass food shopping and pre-preparations of some products to be consumed during Ramadan were made in Erzurum Ramadan culinary culture. It is stated that some of the products included in the menu are changed in iftar tables, as well as some standard products (Aş soup, spinach with minced meat, stuffed kadayif, fried potatoes). It is stated that traditionally prepared kete and tea and breakfast products are consumed in Sahur tables.
Bu
çalışma zengin mutfak kültürüne sahip Erzurum ilinde gerçekleştirilmiştir.
Çalışma Erzurum mutfak kültürünün bir parçası olan ramazan mutfak kültürünü
incelemiştir. Çalışmada Erzurum ramazan mutfak kültürüne ait ürün, süreç,
kavram veya ramazana yönelik hazırlıkların incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma
sonucunda Erzurum ramazan mutfak kültüründe ramazan öncesi yapılan toplu ev
alışverişi ve ramazanda tüketilecek olan bazı ürünlerin ön hazırlıklarının
yapıldığı tespit edilmiştir. İftar sofralarında menüde yer alan ürünlerin
bazılarının değişiklik göstermesinin yanı sıra bazı standart ürünlerden (Aş
çorbası, ıspanaklı yumurtalı kıyma, kadayıf dolması, patates kızartması) oluşan
menülerinde hazırlandığı belirtilmiştir. Sahur sofraları içinde ise geleneksel
olarak hazırlanan kete ile çay ve kahvaltılık ürünlerin tüketildiği ifade
edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Cultural Studies |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | September 18, 2019 |
Acceptance Date | December 14, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 2 |
Articles published by Tourism and Recreation are licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International Lisence