Küresel ölçekte çevre sorunlarının yaşandığı günümüzde doğayı koruyan, yerel halkın refah düzeyine katkıda bulunan ve doğal alanlara yapılan sürdürülebilir bir turizm türü olan ekoturizmin önemi daha iyi kavranmaktadır. Sahip oldukları kültürel ve doğal peyzaj özellikleri bakımından güçlü rekreasyonel potansiyelleri olan kırsal alanlar, ekoturizm için önemli destinasyonlar sunmaktadır. Bu doğrultuda yapılan çalışmada İzmir ili Bayındır ilçesinin ekoturizm olanaklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada ilçenin sahip olduğu peyzaj özellikleri doğal, kültürel ve sosyo-ekonomik özellikler kapsamında incelenmiş ve ekoturizm olanakları belirlenmiştir. Bu olanaklar SWOT analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiş, Bayındır ilçesindeki doğal ve kültürel değerlerin ekoturizm faaliyetlerine olanak sağlayacak yapıda olduğu sonucuna varılmıştır. İlçenin peyzaj özelliklerinin ekoturizm olanakları açısından en uygun şekilde değerlendirilmesi için bazı önerilerde bulunulmuştur
Today, when environmental problems are experienced on a global scale, the importance of ecotourism, which is a type of sustainable tourism that protects nature, contributes to the welfare of the local people and is made to natural areas, is better understood. Rural areas, which have strong recreational potentials in terms of their cultural and natural landscape features, offer important destinations for ecotourism. In this study, it was aimed to determine the ecotourism opportunities of Bayındır district in İzmir province. In this study, the landscape features of the district were examined within the scope of natural, cultural and socio-economic characteristics and ecotourism opportunities were determined. These opportunities were evaluated using the SWOT analysis method, and it was concluded that the natural and cultural values in Bayındır district are in a structure that will allow ecotourism activities. Some suggestions were made for the most appropriate evaluation of the landscape features of the district in terms of ecotourism opportunities.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 28, 2023 |
Submission Date | November 21, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 1 |