In this study, cleaned and
frozen squid (Todarodes pacificus) samples were examined for E. coli, Pseudomonas spp., L.
monocytogenes and coagulase (+) S. aureus. One hundred squid samples, which were in
ring shaped and frozen in styrofoam plates, were collected from different sale
points and brought to the laboratory under the cold chain. Each styrofoam dish
containing 6-8 cm diameter ring squid with 500 g of weight was regarded as one
sample. In the study, 7 samples of E. coli (7%), 10 samples of Pseudomonas
spp. (10%), 8 samples of coagulase (+) S. aureus (8%) and 5 samples of L.
monocytogenes (5%) were determined in all samples examined. The highest
numbers of E. coli Pseudomonas
spp. and coagulase (+) S. aureus counts in squid samples, were 4.7x103
KOB/g, 7.0x102 KOB/g and 8.9x102 KOB/g, respectively.
Findings indicate that, some of the
squid samples were contaminated with bacteria that would endanger public
health. It has been showed that microbiological controls of squid sold in the
market should be performed frequently and precautions should be taken to
prevent contamination during production.
Bu çalışmada, temizlenmiş ve dondurulmuş kalamar (Todarodes
pacificus) örnekleri E. coli, Pseudomonas spp., L.
monocytogenes ve koagülaz (+) S. aureus açısından incelenmiştir.
Halka şekli verilip strafor tabaklarda dondurularak satılan 100 adet kalamar
örneği farklı satış noktalarından toplanarak, soğuk zincir altında laboratuara
getirilmiştir. Yaklaşık olarak 500 g ağırlığında ve içerisinde 6-8 cm çapında
halka kalamar bulunan her bir strafor tabak bir örnek olarak
değerlendirilmiştir. Çalışmada incelenen örneklerin 7’sinde (%7) E. coli,
10’unda (%10) Pseudomonas spp., 8’inde (%8) koagülaz (+) S. aureus
ve 5’inde (%5) L. monocytogenes tespit edilmiştir. Kalamar örneklerinde
en yüksek E. coli, Pseudomonas spp. ve koagülaz (+) S. aureus
sayısı sırasıyla, 4.7x103 KOB/g, 7.0x102 KOB/g ve 8.9x102
KOB/g olarak tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, kalamar
örneklerinin bir kısmının halk sağlığını tehlikeye sokacak bakterilerle
kontamine olduğu belirlenmiştir. Piyasada satılan kalamarların mikrobiyolojik
kontrollerinin sıklıkla yapılması ve üretim sırasında kontaminasyonun önüne
geçecek tedbirlerin alınması gerektiği ortaya konulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | November 19, 2020 |
Submission Date | September 24, 2019 |
Acceptance Date | May 8, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 31 Issue: 3 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License