Bu araştırmada, Anadolu Merinosu kuzuların rasyonlarına humik asit ilavesinin besi performansı ve tiyol/disülfit denge ölçüm yöntemi ile bazı oksidatif stres parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada, tekiz doğmuş, ortalama 2,5 aylık yaşta 40 baş Anadolu Merinosu erkek kuzu kullanılmıştır. Deneme, katkısız bir kontrol grubu ile üçü humik asit katkılı (2, 4, 6 g/kg) olmak üzere 4 deneme grubu oluşturularak ve her grupta 10 tekerrür ile toplam 70 day yürütülmüştür. Grup bölmelerinde barındırılan kuzuların, deneme bitimine kadar, kaba yem olarak 400 g/day/baş kuru yonca otu ve 2750 kcal/kg KM ME, %16 HP içeren kuzu büyütme yemi ile ad-libitum beslenmeleri sağlanmıştır. Araştırmanın sonunda; grup içi nativ tiyol (NTL, μmol/L) değerlerinin kontrol grubu hariç tüm gruplarda 30. dayde (P<0.05), total antioksidan seviye (TAS, mmol/L), total tiyol (TTL, µmol/L) ve disülfit değerlerinin kontrol grubu da dahil tüm gruplarda 60. dayde arttığı (P≤0.001) gözlenmiştir. Kuzuların yem tüketimleri, canlı ağırlıkları, canlı ağırlık artışları, yem değerlendirme oranları, TAS, toplam oksidan seviye (TOS, μmol/L), oksidatif stres indeksi (OSI), TTL, NTL ve disülfit bakımından gruplar arasında istatistiki olarak önemli bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir (P˃0.05). Humik asit katkısının besi performansı üzerinde etkili olmadığı ancak, antioksidan savunma sisteminde önemli role sahip olan tiyol gruplarının artması ile ilişkili olarak kuzu rasyonlarına 4 veya 6 g/kg ilave edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Aksaray Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi
2019/031
Bu çalışmada desteklerini veren Aksaray Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkürlerimizi sunarız.
In this study, it is aimed to determine the effects of adding humic acid to ration of Anatolian Merino lambs on the fattening performance and some oxidative stress level by using thiol / disulfide balance measurement method. In the study, singleton 32 male Anatolian Merino lambs with an average age of 2.5 months were used. The experiment was carried out by forming a control group without additives and four trial groups, three of which were added with humic acid (2, 4, 6 g/kg), with 8 replications in each group for a total of 70 days. The lambs housed in the group partitions were fed with 350g/day/head of alfalfa grass as roughage and lamb grower feed ad-libitum containing 2750 kcal/kg DM ME, 16% HP until the end of the trial. At the end of the research; intra-group native thiol (NTL, μmol/L) values increased on the 30 th day (P<0.05) in all groups except the control group, while total antioxidant status (TAS, mmol/L), total thiol (TTL, µmol/L) and disulfide values increased on the 60 th day in all groups including the control group ( P≤0.001) was observed. In terms of lambs' feed consumption, live weights, body weight gains, feed conversion ratios, TAS, total oxidant status (TOS, μmol/L), OSI, TTL, NTL and disulfide was found that there was no significant difference between groups (P˃0.05). It was concluded that the humic acid additive was not effective on the fattening performance, but 4 or 6 g/kg could be added to the lamb rations due to the increase in thiol groups, which have an important role in the antioxidant defense system.
2019/031
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 2019/031 |
Publication Date | April 30, 2022 |
Submission Date | January 13, 2022 |
Acceptance Date | April 13, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 7 Issue: 1 |