BibTex RIS Cite

The Effects of Age in Layer on Accumulation of Oil-Soluble Antioxidants (Caroteonids, Vitamin E and Vitamin A) Concentration in The Egg Yolk

Year 2016, Volume: 26 Issue: 1, 26 - 32, 31.01.2016
https://doi.org/10.29133/yyutbd.236413

Abstract

In this study laying hen diet’s total carotene, vitamin A and vitamin E levels and their effects with hens age how affected their accumulation in egg yolk were investigated. For this aim, egg yolk samples were obtained from Lohmann layers in 33rd, 43rd and 53rd weeks and Hy-Line layers in 48th, 58th  and 68th weeks respectively. Egg yolk’s total carotenoid content was measured as 19.93, 16.85 and 18.14 (µg g-1) for Lohmann (p<0.05) and 16.72, 17.00, and 18.32 (µg g-1) for Hy-Line respectively (p>0.05). Furthermore egg yolk’s total vitamin A content was measured 3.86, 4.34 and 3.44 (µg g-1) for Lohmann and 7.64, 3.55 and 3.45 (µg g-1) for Hy-Line respectively (p<0.05).  In addition to these egg yolk’s total vitamin E content was measured as 110.55, 111.03 and 115.86 (µg g-1) for Lohmann and 99.31, 97.89 and 110.01 (µg g-1) for Hy-Line respectively (p>0.05). As a result layers got old their egg size increase and nutrients in per unit volume decreased but this drawback could be compensated by reformulating diet formulations.

Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi

Year 2016, Volume: 26 Issue: 1, 26 - 32, 31.01.2016
https://doi.org/10.29133/yyutbd.236413

Abstract

Bu çalışmada, yumurta tavuğu rasyonlarının toplam karoten, vitamin A, vitamin E düzeyleri ve bunların hayvan yaşına göre yumurta sarısında birikimlerinin nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Bu amaçla Lohmann yumurtacı tavuk ırkından sırasıyla 33., 43. ve 53. haftalarda, Hy-Line yumurtacı tavuk ırkında ise sırasıyla 48., 58. ve 68. haftalarda yumurta sarısı örneği alınmıştır. Yumurta sarısındaki toplam karotenoid içeriği Lohmann ırkı için sırasıyla 19.93, 16.85 ve 18.14 (µg/g) olarak bulunmuş iken (p<0.05) Hy-Line ırkında bu değerler sırasıyla 16.72, 17.00 ve 18.32 (µg/g) olarak bulunmuştur (p>0.05). Ayrıca yumurta sarısındaki toplam vitamin A içeriği Lohmann ırkı için sırasıyla 3.86, 4.34 ve 3.44 (µg/g) iken Hy-Line ırkı için sırasıyla 7.64, 3.55 ve 3.45 (µg/g) olarak bulunmuştur (p<0.05). Bunlara ilaveten yumurta sarısındaki toplam vitamin E içeriği Lohmann ırkı için sırasıyla 110.55, 111.03 ve 115.85 (µg/g) iken Hy-Line ırkı için sırasıyla 99.31, 97.89 ve 110.01 (µg/g) olarak bulunmuştur (p>0.05). Sonuç olarak yumurtacı tavukların yaşları arttıkça yumurta büyüklüğü de artmakta ve birim hacimde biriken besin madde miktarı azalmakta fakat yemler yeniden formülize edildiği takdirde bu olumsuzluk giderilebilmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Reşit Karageçili

Filiz Karadaş This is me

Publication Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 26 Issue: 1

Cite

APA Karageçili, M. R., & Karadaş, F. (2016). Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 26(1), 26-32. https://doi.org/10.29133/yyutbd.236413
Creative Commons License
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences by Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.