In recent years, as a result of the increase in drought, one of the most important abiotic stress conditions, large declines have been observed in the yield and quality of agricultural products. The solution will be much easier if the drought damage in crops has to be defined well. Scientific studies have been carried out in order to minimize the decrease in yield and quality. The present study aimed to determine the enzyme and ion changes in common bean, an important product consumed and enjoyed a lot in the world and our country, during drought stress. Drought stress has been created by cutting irrigation water gradually for common bean plants grown in pots containing 2:1 peat + perlite mixture. The enzyme and ion level changes in the drought tolerant (Yakutiye and V-a1) and in drought sensitive (Zulbiye and T7) bean genotypes have been analyzed in five different periods of drought stress. The changes in the level of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), ascorbate peroxidase (APX), malondialdehyde (MDA), chlorophyll-a, chlorophyll-b, the total chlorophyll, K, Ca and Na were examined on the 0th, 2nd, 4th, 6th and 8th days of the drought stress. Obvious differences have been observed for these examined parameters in drought tolerant and susceptible genotypes.
Son yıllarda kuraklığın artışı sonucunda tarımsal ürünlerde verim ve kalitede büyük düşüşler oluşmaktadır. Kuraklığın bitkilere verdiği zarar şeklini tanımlamak çözüm yollarını daha da kolaylaştıracaktır. Kuraklık nedeniyle ürünlerdeki verim ve kalitede düşüşlerin en aza indirgenmesi amacıyla bilimsel araştırmalar yürütülmektedir. Bu çalışmada dünyada ve ülkemizde sevilerek tüketilen ve önemli bir ürün olan fasulyede kuraklığın bitkilerde oluşturduğu enzim ve iyon değişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2:1 oranında torf + perlit karışımı içeren saksılarda yetiştirilen fasulye bitkilerinde sulama suyu, kademeli olarak kesilerek stres oluşturulmuştur. Kuraklık stresine tolerant (Yakutiye ve V-a1) ve duyarlı (Zulbiye ve T7) fasulye genotiplerinde kuraklık stresinin beş farklı döneminde enzim ve iyon değişimlerine bakılmıştır. Kuraklık stresinin 0., 2., 4., 6. ve 8. günlerindeki fasulye genotiplerinde katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD), askorbat peroksidaz (APX), malondialdehit (MDA), Klorofil-a, Klorofil-b, toplam klorofil, K, Ca ve Na iyon içeriklerindeki değişimler incelenmiştir. Kuraklık stresine tolerant ve duyarlı genotiplerde incelenen bu parametreler bazında bariz farklar oluştuğu gözlemlenmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 30, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 26 Issue: 3 |