Pot
capacity (PC) is defined as optimum moisture level of the pot-soil for
irrigation in greenhouse experiments, is not same field capacity (FC) defined
for field conditions. In this study, vermicompost was applied to different
levels (0%, 0.75%, 1.5%, 2.25% w/w) for a sandy loam soil. Pepper was grown in
greenhouse conditions. The irrigations were carried out at the levels of 80% PC
and FC. Yield and some yield components were determined after 70 days from sowing. Effects of vermicompost were also, investigated on soil field
capacity, wilting point and dispersion ratio. The differences found for plant
height, weight, root weight, yield, leaf chlorophyll content were statistically
significant. In addition, vermicompost applications provided to reduction of
dispersion ratio.
Sera denemelerinde sulamaya
ilişkin optimum nem düzeyi olarak yapılan saksı kapasitesi tanımlaması, normal
arazi koşullarındaki tarla kapasitesinin tam karşılığı değildir. Vermikompostun
farklı düzeylerinin %0, %0.75, %1.5, %2.25 (w/w) uygulanmış olduğu kumlu tın
bir toprak kullanılarak gerçekleştirilen sera çalışmasında; tarla kapasitesi ve
saksı kapasitesinin yaklaşık %80’i düzeylerindeki günlük sulama koşulları
altında biber (Capsicum annuum) yetiştirilmiştir. Biber fidelerinin dikiminden 70 gün sonrası verim ve
bazı verim bileşenleri ile yaprak klorofil (SPAD) içeriği belirlenmiş, ayrıca
vermikompostun toprağın tarla kapasitesi, solma noktası ve dispersiyon oranı
üzerine etkileri araştırılmıştır. Biber bitki boyu, toprak üstü yaş ağırlığı,
kök yaş ağırlığı ve verim ile yaprak klorofil içeriğinde sulama düzeylerinin
neden olduğu farklılıkların istatistiksel olarak önemli olduğu ve vermikompost
uygulamalarının dispersiyon oranlarının azalmasını sağladığı bulunmuştur.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2017 |
Acceptance Date | March 8, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 27 Issue: 1 |