Bu çalışma
dut bahçelerinde beslenme durumunun belirlenmesi amacı ile Yukarı Çoruh
Vadisi’nde Erzurum’un İspir ve Pazaryolu ilçelerinde yöreyi temsil edecek
şekilde örneklenen 16 adet dut (Morus
alba L.) bahçesinde yürütülmüştür. Dut bahçelerine ait toprak ve yaprak
örneklerinde mineral içerikler belirlenmiştir. Toprak örnekleri 0-30; 30-60;
60-90 cm derinlikte alınmış ve her derinlik için ayrı analiz edilmiştir.
Toprağın elverişli besin elementlerinde eksikliğin olmadığı saptanmıştır. Diğer
taraftan dut yapraklarının mangan içeriği; 25.75-58.48 mg/kg, çinko;
13.53-41.15 mg/kg, bakır; 6.55-15.22 mg/kg, demir; 87.21-152.49 mg/kg, fosfor;
%0.18-0.46, azot; %2.54-5.25, magnezyum; %0.40-0.77, kalsiyum; %1.36-2.90 ve
potasyum ; %1.58-2.79 değerleri arasında değişim göstermiştir. Yapılan bu
çalışma ile yörede önemli ölçüde pekmez, pestil ve kuru dut üretimine yönelik
olarak yapılan yetiştiricilik kapsamında genel anlamda dut bahçelerinde besin
elementi eksikliğine rastlanmadığı ve dut
bahçelerinin beslenme düzeylerinin sınır değerlerin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
The study was conducted to evaluate nutrition
status in mulberries sampled from 16 orchards to represent the study area in
Upper Çoruh Valley. Soil samples were taken from different depths of soil such
as 0-30 cm, 30-60 cm and 60-90 cm. Mineral content of soil and leaf samples
from mulberry orchard were analysed. Available soil minerals of the orchards
were found to be adequate levels in the study area. Mineral content of leaf
samples were determined between 25.75 and 58.48 mg kg-1 for
manganese, 13.53 and 41.15 mg kg-1 for zinc, 6.55 and 15.22 mg kg-1
for copper, 87.21 and 152.49 mg kg-1 for iron, 0.18 and 0.46% for
phosphorus, 2.54 and 5.25% for nitrogen, 0.40 and 0.77% for magnesium, 1.36 and
2.90% for calcium and 1.58% and 2.79% for potassium. As a result, there were no
found mineral deficiency in soil and leaf samples of mulberry orchard grown
dried consuming as well as prepared as local specialties such as pekmez, pestil
in the study area.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2017 |
Acceptance Date | March 16, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 27 Issue: 1 |