Bu çalışmada dört endofit bakterinin (EB) (Ochrobactrum sp. CB36/1, Pantoea agglomerans CC37/2, Bacillus thuringiensis CA41/1 ve Pseudomonas fluorescens CC44), domates ve biberin bitki gelişimi ile her iki konukçuda Xanthomonas euvesicatoria (Xe)’nın oluşturduğu bakteriyel leke hastalığına karşı olan etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Steril torf ortamında iklim odasında yetiştirilen domates ve biber fidelerine EB'ler iki farklı dönemde köklere uygulanmıştır. Patojen yapraklara pülverize edilerek inokule edilmiştir. Domateste ve biberde farklı sıkalalarla ölçülen hastalık şiddeti ve bitki gelişim parametreleri deneme sonunda belirlenmiştir. Ayrıca in-vitro çalışmalar ile EB’lerin Xe’ye karşı antagonistik etkileri ve 1-Aminocyclopropane-1-carboxylic asit (ACC) deaminase faliyetleri belirlenmiştir. Endofit bakterilerin domates ve biberdeki etkisi konukçu Bitki x Endofit x Patojen kombinasyonuna göre farklılık göstermiştir. Hiçbir bakteri in-vitro da patojene karşı etkinlik göstermez iken Ochrobactrum sp. CB36/1 domateste hastalık şiddetini %37 oranında engellemiş, fakat biberde bu etki gözlenmemiştir. Domates ve özellikle biberde hastalık baskısı altında EB’ler kök ve sürgün yaş ve kuru ağırlıklarını %28 ile %128 oran aralığında arttırmıştır. EB’lerin biyotik stress altında iken ölçülebilir etkilerinin stressiz koşullardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışmada kullanılan endofit bakterilerin sürdürülebilir entegre tarım konsepti çerçevesinde kullanım potansiyelinin olduğu, bu etkinin konukçu, patojen ve endofit bakterilere göre değişebileceği belirlenmiştir.
Xanthomonas euvesicatoria PGPR Domates Biber Bakteriyel leke hastalığı Xanthomonas euvesicatoria
The aim of this study was to reveal the effects of four endophytic bacteria (EB) (Ochrobactrum
sp. CB36/1, Pantoea agglomerans CC37/2, Bacillus thuringiensis CA41/1 and Pseudomonas fluorescens CC44) on the plant development of tomato and pepper and the effects against bacterial spot disease caused by Xanthomonas euvesicatoria (Xe) in both hosts. EB applied on tomato and pepper seedlings cultivated in a sterile peat growing medium in a climate chamber in two different periods to the roots. The pathogen inoculated on the leaves by spraying. Disease severity was measured by different scales for tomatoes and peppers, and plant development parameters were determined at the end of the study. The antagonistic effects of EB against Xe and 1-Aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACC) deaminase activities were determined with in vitro studies. The effect of endophytic bacteria on tomato and pepper varied according to the host plant x endophyte x pathogen combination. While no bacteria were effective against the pathogen in vitro, Ochrobactrum sp. CB36/1 inhibited the disease severity by 37% in tomato plants, but this effect was not observed in pepper. Tomato and especially pepper plants under disease stress had root and shoot fresh and dry weight increased by 28% to 128% by EB. The measurable effects of EB under biotic stress were determined to be higher than in stress-free conditions. In conclusion, the endophytic bacteria used in the study have potential for use within sustainable integrated agricultural concept framework, with their effects determined to vary according to the host, pathogen and endophytic bacteria.
Xanthomonas euvesicatoria PGPR Tomato Pepper Bacterial spot disease Xanthomonas euvesicatoria
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 29, 2018 |
Acceptance Date | June 29, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 28 Number: 2 |