Phytochemicals
are among the most important micronutrients that support human health, and
known as having a mechanism of action on destructive diseases such as cancer
and heart disease. In this study, the amounts of different antioxidant
phytochemicals in fruit samples of Hacıhaliloğlu, Kabaaşı and Çataloğlu apricot
varieties and wild apricot genotype grown in Malatya at an altitude of 1040 m and 1490 m above sea level were determined using UV-DAD detector and
high pressure liquid chromography (HPLC). In this context, gallic acid,
P-coumaric acid, ferulic acid, caffeic acid, chlorogenic acid, catechin,
epicatechin, epigallocatechin, routine, procyanidin B1, procyanidin B2,
procyanidin B3 and 3-B-Q-D contents were investigated. Statistically
significant differences were found between all cultivars and wild apricot
samples (P <0.05). When the results were examined, it was observed that the
values in the samples taken from the altitude 1490 m were higher. The highest
gallic acid and chlorogenic acid contents were obtained in Çataloğlu cultivar
(305.25 and 20916.65 µg 100 g-1) which was grown at 1490 m,
while the highest catechin and epicatechin contents were determined in Kabaaşı
cultivar (6372.80 and 788.90 µg 100 g-1) grown at 1490
m.
Fitokimyasallar insan sağlığını destekleyen en önemli mikro
besleyicilerinden olup; kanser ve kalp hastalıkları gibi tahrip edici
hastalıklar üzerine, etki mekanizmasının olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada,
Malatya’da deniz seviyesinden 1040 m ve 1490 m yükseklikte yetiştirilen
Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Çataloğlu kayısı çeşitleri ve Zerdali meyve
örneklerinde farklı antioksidan fitokimyasalların miktarları UV- DAD dedektörü
ile yüksek basınçlı sıvı kromotoğrafisi (HPLC) cihazı kullanılarak
belirlenmiştir. Bu kapsamda ilgili meyve örneklerinde gallik asit, p-kumarik asit, ferulik asit, kafeik
asit, klorojenik asit, kateşin, epikateşin, epigallokateşin, rutin,
prosiyanidin B1, prosiyanidin B2, prosiyanidin B3 ve 3-B-Q-D içerikleri
incelenmiştir. İncelenen tüm özelliklerde çeşitler ve zerdali örnekleri
arasında istatistiksel olarak önemli farklılık tespit edilmiştir (P<0.05).
Sonuçlar incelendiğinde, 1490 m rakımdan alınan meyve örneklerdeki fenolik
bileşik miktarlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. En yüksek gallik asit ve
klorojenik asit içeriği 1490 m rakımda yetiştirilen Çataloğlu çeşidinde
(sırasıyla 305.25 ve 20916.65 µg/100 g) elde edilirken, en yüksek kateşin ve
epikateşin içerikleri yine 1490 m rakımda yetiştirilen Kabaaşı çeşidinde
(6372.80 ve 788.90 µg/100 g) tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 29, 2019 |
Acceptance Date | January 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 1 |