Salt stress is a common agricultural problem that
affects both quantity and quality of fruit crops. Responses of rootstocks
against salinity possess importance due to demonstrating stress tolerance.
Little is known about the early responses of apple plants to short term
salinity. In our study, we investigated the physiological responses of an apple
plant cv Fuji grafted onto M9 and MM106 rootstocks against 35 mM NaCl stress.
After 1 month, salt-treated plants exhibited decreased chlorophyll content
(SPAD). Salt stress decreased stomatal conductance values of Fuji/M9 and
Fuji/MM106 by 17.0 and 30.1%, respectively when compared with own control.
Membrane permeability decreased by 21.3 and 22.0% in salt-treated Fuji/M9 and
Fuji/MM106, respectively compared with own control. Reduction due to salt
stress in SPAD value, stomatal conductance and leaf relative water content and
increase in leaf temperature and membrane permeability were greater in
Fuji/MM106 than in Fuji/M9, suggesting that under short term salinity toxic
effects of NaCl were less in Fuji/M9.
Tuz
stresi meyve verim ve kalitesini etkileyen önemli bir tarım sorunudur.
Tuzluluğa karşı anaçların tepkisi strese karşı toleransı sergilediğinden dolayı
büyük bir önem arz etmektedir. Elma bitkisinin kısa dönemli tuzluluğa etkileri
hakkında fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Çalışmamızda, M9 ve MM106 anaçlarına
aşılı Fuji elma çeşidinin 35 mM NaCl stresine verdiği fizyolojik tepkiler
araştırılmıştır. Bir ay sonra, tuz uygulanan bitkilerde düşük klorofil içeriği
(SPAD) görülmüştür. Tuz stresi stoma iletkenliğini Fuji/M9 ve Fuji/MM106’ da
kontrol bitkilerine kıyasla sırasıyla % 17.0 ve 30.1 oranında azaltmıştır.
Membran geçirgenliği tuz uygulanan Fuji/M9 ve Fuji/MM106’ da kontrol
bitkilerine kıyasla sırasıyla % 21.3 ve 22.0 oranında azalmıştır. Tuz
stresinden dolayı SPAD değerinde, stoma iletkenliğinde ve yaprak oransal su
içeriğinde azalma ve yaprak sıcaklığı ve membran geçirgenliğindeki artış
Fuji/M9’ a kıyasla Fuji/MM106’ da daha yüksek görülmüş olup, kısa dönemli
tuzluluğun toksik etkileri Fuji/M9’da daha az görülmüştür.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2019 |
Acceptance Date | March 4, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 2 |