Bu
çalışmada Türkiye meyveciliğinde önemli bir yere sahip olan cevizin üretimi,
dış ticareti ve rekabet gücü incelenmiştir.
Türkiye’de 2017 verilerine göre 210 bin ton civarında ceviz üretilmiştir.
Dünya ceviz üretiminin % 5.20’i Türkiye’de üretilmektedir. Türkiye’nin cevizde
yeterlilik durumu 2000’de %93.9 iken 2017’de % 76.7’e düşmüştür. Son yıllarda
Türkiye’nin toplam ceviz ihracatı ve
ithalatı sırasıyla 8.1 ve 66.01 bin ton kadardır. Bu verilere göre Türkiye
ceviz ihtiyacının bir kısmını ithalat yoluyla temin etmektedir. Türkiye ceviz
dış ticaretinde açık veren bir ülke durumundadır. Bunların yanında Türkiye’nin
cevizde rekabet gücü (karşılaştırmalı üstünlüğünün) 2012-2015 döneminde orta
derecede iken 2016 yılında bir avantaja sahip olmadığı tespit edilmiştir. Bununla
birlikte Türkiye’nin ceviz sektöründe alacağı önlemlerle üretim, yeterlilik,
ihracatta rekabet gücünü artırması mümkündür.
In this study, it was evaluated the production,
foreign trade and competition power of walnuts with shell, which has a
significant value in Turkey. According to 2017 data, it was produced more than
210 thousand tons of walnuts in Turkey. Turkey has 5.2% of production of
walnuts with shell in the world. National self-sufficiency of walnut production
in Turkey decreased from 93.9% in 2000 to 76.7% in 2017. In recent years, total
walnut exports and imports in Turkey are respectively 8.1 and 66.01 thousand tons.
Thus Turkey is to provide a portion of the walnut needs through imports, and
Turkey has a deficit of foreign trade in walnut. While Turkey's competitiveness
(comparative advantages) in walnut was moderate during the period 2012-2015, it
has been determined not to have an advantage in 2016. Besides,
it is possible to increase production, qualification, and competitiveness in
export by means of the measures taken in walnut sector.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2019 |
Acceptance Date | August 5, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 3 |