Chestnut has been used by humanity both as a fuel and as a food source for many years. Chestnut-related fertilization data is still limited today. This research was performed in order to study the fruit yield and some quality characteristics of the nitrogen doses to be applied in the chestnut plantations of İnegöl (Bursa) during two years. In the study, were used sweet chestnut (Castanea sativa Mill. cv. Sarıaasılama) trees 20 years old. During 2012 and 2013 the doses of 0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 kg N / tree were applied to the chestnut experimental orchard, except for the control. However, 0.75 kg P / tree and 1.5 kg K / tree basic fertilization were applied to each tree. In the experiment, each parcel was composed of 3 trees and 3 replications. According to the results of the study, the highest fruit yield was recorded as 31.8 and 32.8 kg / tree in 1.5 kg N / tree in both application years respectively. Total protein and starch in the highest fruit were determined as 12.8 and 36.3 g / 100 g in 1.0 kg N / tree dose in the 2013 year, respectively. The total sugar content in fruit was recorded as 10.8 g / 100 g in 1.5 kg N / tree in 2013. When all of these parameters are examined, the amount of nitrogen to be applied to a mature chestnut tree at 20 years old is determined as 1.5 kg N / tree /year.
Ministry of Agriculture and Forestry, General Directorate of Agricultural Research and Policies
TAGEM-BB-100205E6
This research was financially supported by Ministry of Agriculture and Forestry, General Directorate of Agricultural Research and Policies under project number TAGEM-BB-100205E6.
Kestane yıllar boyunca insanlık tarafından hem bir yakacak hem de bir besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Kestane ile ilgili gübreleme verileri bugün hala sınırlıdır. Bu çalışma, İnegöl'ün (Bursa) kestane plantasyonlarında iki yıl boyunca uygulanacak azot dozlarının meyve verimini ve bazı kalite özelliklerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, 20 yaşındaki tatlı kestane (Castanea sativa Mill. cv. Sarıaasılama) ağaçlar kullanılmıştır. 2012 ve 2013 yıllarında, kestane deneme bahçesine kontrol hariç, 0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 kg N / ağaç dozları uygulanmıştır. Bununla birlikte, her bir ağaca 0.75 kg P / ağaç ve 1.5 kg K / ağaç temel gübreleme uygulanmıştır. Deneyde, her bir parsel 3 ağaç ve 3 tekerrürden oluşmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek meyve verimi her iki uygulama yılında 1.5 kg N / ağaç konusunda, sırasıyla 31.8 ve 32.8 kg / ağaç olarak kaydedilmiştir. En yüksek meyvede toplam protein ve nişasta, 2013 yılında 1.0 kg N / ağaç konusunda sırasıyla 12.8 ve 36.3 g / 100 g olarak tespit edilmiştir. Meyvede toplam şeker oranı ise yine 2013 yılında 1.5 kg N / ağaç konusunda 10.8 g / 100 g olarak belirlenmiştir. Tüm bu parameteler incelendiğinde 20 yaşlarındaki olgun bir kestane ağacına uygulanacak azot miktarı 1.5 kg N / ağaç / yıl olarak tespit edilmiştir.
TAGEM-BB-100205E6
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Ecology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | TAGEM-BB-100205E6 |
Publication Date | December 31, 2019 |
Acceptance Date | December 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 4 |