Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi nedenlerle, su kaynaklarının önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Bu sebeple, son yıllarda yapılan çalışmaların çoğu kuraklık, su stresi ve yüksek sıcaklıklara dayanım üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışma, farklı sulama düzeylerinde (S1: %100, S2: %75 ve S3: %50), perlit ve kokopit (Hindistan cevizi torfu) ortamlarında yetiştirilen patlıcanın kök bölgesine kağıt ve jüt arasına polimer yerleştirilmesi ile elde edilen “waterpad” isimli ticari ürünün verim ve bazı kalite parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme sonuçlarına göre sulama düzeylerinin S1’den S3’e düşürülmesi ile toplam verim, toplam meyve sayısı, meyve çapı, meyve uzunluğu meyve ağırlığı, sürgün-yaprak kuru ağırlıkları, bitki boyu ve gövde çapı değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. Ancak, ortam ve incelenen özelliklere göre değişmekle birlikte S1 ve S2 sulama düzeyleri arasında önemli bir farklılığın olmadığı, kokopit ortamında toplam verim ve toplam meyve sayısının S2 sulama düzeyinde daha iyi sonuç verdiği belirlenmiştir. Waterpad kullanımının incelenen özellikler üzerine etkisinin genel olarak önemsiz olduğu, ancak kokopit ortamında verim ve meyve sayısını bir miktar arttırdığı saptanmıştır. Perlit ortamında en yüksek verim ve meyve sayısı S1 sulama düzeyindeki waterpad içeren uygulamadan, kokopit ortamında ise en yüksek verim ve meyve sayısı S2 sulama düzeyindeki waterpad içeren uygulamadan elde edilmiştir. Perlit ortamına göre kokopit ortamında yetiştirilen bitkilerin gerek verim gerekse diğer incelenen özellikler üzerindeki etkisinin daha iyi olduğu gözlenmiştir.
Metameta Anatolia
Bu araştırma Metameta Anatolia tarafından desteklenmiştir. Katkısı için Metameta Anatolia ve Simon Chevalking’e teşekkür ederiz.
Due to global warming and climate change, the importance of water resources has increased day by day. For this reason, most of the recent studies have focused on drought, water stress and high temperature resistance. This study was carried out in order to determine the effects of commercial product named "waterpad" which is obtained by placing polymer between paper and jute on the yield and some quality parameters of the eggplant grown in different irrigation levels (I1:100%, I2:75% and I3:50%) in perlite and cocopeat mediums. According to the results of the experiment, it has been determined that by reducing the irrigation levels from I1 to I3, the total yield, total fruit number, fruit diameter, fruit length, fruit weight, shoot and leaf dry weights and plant height and stem diameter values have decreased. However, it has been determined that there is no significant difference between I1 and I2 irrigation levels also total yield and total fruit number yielded better results at I2 irrigation level in cocopeat medium. It was found that the effect of using the waterpad on the studied properties was generally insignificant, but the yield and fruit number increased slightly in the cocopeat medium. The highest yield and number of fruits were obtained from the waterpad application with I1 irrigation level in perlite, while in cocopeat it was obtained from waterpad application with I2 irrigation level. It has been observed that the plants grown in cocopeat as the medium have a better effect on both yield and other investigated properties.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Acceptance Date | April 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 30 Issue: 2 |