Kestane kabağı ülkemizde başta tatlı olmak üzere, reçel, marmelat, pasta ve turşu olarak insan beslenmesinde kullanılmaktadır. Kestane kabakları yetiştirildiği bölgenin ekolojik koşullarından etkilenmekte, verim ve meyve kaliteleri önemli düzeyde değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmada ülkemizde ticari çeşit olarak tescil edilen ve ekonomik değere sahip olan Arıcan-97 ve Balkız çeşitleri ile dihaploidizasyon tekniği ile elde edilen iki adet dihaploid kestane kabağı çeşit adayının İç Anadolu bölgesinin en geniş ovasına sahip, Konya ovasında verim ve meyve özellikleri ortaya koyularak adaptasyon yetenekleri belirlenmeye çalışılmıştır. Sunulan çalışma dihaploid kestane kabağı çeşit adaylarının ticari çeşitlerle karşılaştırılarak performanslarının belirlendiği ilk çalışma özelliğindedir. Çeşit ve çeşit adaylarında verim ve meyve kalitesi ölçümlerinde önemli farklılıklar bulunmuştur. En yüksek verim Arıcan 97 (2350 kg/da) çeşidinden ve DH-6 (2325 kg/da) çeşit adayından elde edilmiştir. En fazla bitki başına meyve sayısı aynı çeşitlerden sırası ile 1.74 ve 1.50 adet olarak elde edilmiştir. En yüksek SÇKM ve pH DH-8 çeşit adayından elde edilirken, yapılan tat testi sonucunda ticari çeşitler daha yüksek puan almıştır. Sonuç olarak, Konya Ovasında Arıcan 97 önemli bir ticari çeşit olarak karşımıza çıksa da çeşit adayı olarak nitelendirilen DH-6 genotipi verim ve meyve kalitesi yönünden önemli sonuçlar vermiştir. Bu durumda DH-6 genotipinin Arıcan 97’ye alternatif bir çeşit olarak değerlendirilebileceği öngörülmüştür.
Bu çalışmanın yürütülmesinde ve materyal temininde yardımcı olan S.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ertan Sait KURTAR’a teşekkür ediyorum.
Pumpkin is used in our country as a dessert, jam, marmalade, cake and pickle in human nutrition. It is affected by the ecological conditions of the region where they are grown, their yield and fruit quality vary significantly. In this study, adaptation abilities of Arıcan-97 and Balkız cultivars, which are registered as commercial cultivars in our country and have economic value, and the dihaploid genotypes obtained from the dihaploidization technique, in Konya plain with the widest plain of Central Anatolia region, and their adaptation capabilities tried to be determined. The presented study is the first study feature where the performance of dihaploid pumpkin variety candidates is compared with commercial cultivars. Significant differences were found in yield and fruit quality measurements in cultivars and dihaploid pumpkin variety. The highest yield was obtained from Arıcan 97 (2350 kg da-1) cultivar and DH-6 (2325 kg da-1) dihaploid genotype. The maximum number of fruits per plant was 1.74 and 1.50, respectively, of the same varieties. While the highest TSS and pH are obtained from DH-8 cultivar candidates, the commercial cultivars got higher scores after the taste test. As a result, although Arıcan 97 appears as an important commercial cultivar in Konya Plain, the DH-6 genotype, which is described as a candidate for variety, has yielded important results in terms of yield and fruit quality. In this case, it is predicted that DH-6 genotype can be evaluated as an alternative cultivar to Arıcan 97.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Acceptance Date | May 4, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 30 Issue: 2 |