Tuz stresi (50 mM NaCl) altındaki mısır (Zea mays L.) genotipinde (ADA9510) eksojen askorbik asit uygulamasının temel antioksidan enzimler, fotosentetik pigment miktarı, hidrojen peroksit ve malondialdehit üzerine etkileri araştırılmıştır. Tuz stresi klorofil a, klorofil b, toplam klorofil ve toplam karotenoid miktarı ile süperoksit dismutaz, askorbat peroksidaz ve glutatyon redüktaz aktivitesini azaltmıştır. Ancak malondialdehit ve hidrojen peroksit miktarını artırmıştır. Bu sonuçlar tuz stresinin mısır yapraklarında oksidatif strese ve fotosentetik pigmentlerin parçalanmasına neden olduğunu göstermektedir. Ancak eksojen askorbik asit uygulaması klorofil a ve toplam klorofil miktarını artırmış, antioksidan enzimlerin aktivitelerini, malondialdehit ve hidrojen peroksit miktarını azaltmıştır. Bu değişimler eksojen olarak uygulanan askorbik asidin oksidatif stresle direkt olarak etkileşime girdiğini göstermektedir. Sonuç olarak, eksojen askorbik asit uygulamasının tuz stresi altındaki mısır bitkilerinde tuz toleransını geliştirdiği söylenebilir.
The effects of the exogenous ascorbic acid application on major antioxidant enzymes, photosynthetic pigment content, malondialdehyde and hydrogen peroxide were investigated in salt-stressed (50 mM NaCl) maize genotype (ADA9510). Salt stress significantly decreased chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and total carotenoid content and the activities of superoxide dismutase, ascorbate peroxidase and glutathione reductase. Conversely, malondialdehyde and hydrogen peroxide contents were increased by salt stress. These results showed that salinity led to the oxidative stress and destruction of photosynthetic pigments in maize leaves. Ascorbic acid application, on the other hand, caused to the increased chlorophyll a and the total chlorophyll content, decreased level of antioxidant enzymes, malondialdehyde and hydrogen peroxide content. This kind of changes may indicate that the exogenous ascorbic acid counteract the oxidative stress directly. Thus, it may be concluded that the exogenous ascorbic acid application improves salt tolerance in maize plants under salt stress.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Acceptance Date | November 4, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 30 Issue: Ek sayı (Additional issue) |